Direct naar artikelinhoud
Digimeter

Netflix haalt traditionele televisie in

Netflix is populairder dan ooit.Beeld REUTERS

De traditionele televisie wordt steeds minder belangrijk voor de Vlamingen. Netflix daarentegen wordt steeds populairder. Dat blijkt uit de Digimeter, een onderzoek naar het mediagebruik van de Vlamingen.

Het belang van live televisie kijken is het voorbije jaar in ijltempo afgenomen. Volgens de Digimeter, de studie waarin 2.345 Vlamingen ouder dan vijftien jaar werden bevraagd, kijkt nog slechts 26 procent van de 15- tot 19-jarigen dagelijks live naar televisie. Een jaar geleden was dat nog 38 procent. Ook bij de twintigers zakt het belang van live televisie met veertien procentpunten, van 37 naar 23 procent. Over alle leeftijdsgroepen heen daalt het live kijken van 57 procent naar vijftig procent.

Abonnementen delen

YouTube is heel populair, maar de shift naar online uit zich ook in de stijgende populariteit van Netflix. Eenentwintig procent van de Vlamingen zegt nu toegang te hebben tot het platform, al betekent dat ook vaak dat ze abonnementen delen. Een jaar geleden was dat 15 procent, het jaar daarvoor 12 procent. Bijna een verdubbeling dus, die vooral te danken is aan de mensen jonger dan 40 jaar. Achtendertig procent van de twintigers kijkt bijvoorbeeld Netflix. De groei ligt in lijn met de cijfers van Netflix wereldwijd. In het laatste kwartaal van 2017 kreeg Netflix er 8,3 miljoen nieuwe abonnees bij. Netflix heeft nu in totaal 117,6 miljoen abonnees. 

"Online heeft het overgenomen bij tieners en twintigers", zegt mediaprofessor Lieven De Marez (UGent/Imec). "Een televisietoestel hebben is voor hen niet meer belangrijk. Zij kijken via hun smartphone of laptop." Televisie volgt daarmee het voorbeeld van de kranten, waar het papier ook al jaren aan een stuk daalt terwijl het belang van online toeneemt. Radio (58 procent) en televisie (52 procent) blijven wel nog steeds de meest populaire bronnen om nieuws te volgen, maar hun belang neemt af en de smartphone (51 procent) zit hen op de hielen. Opgesplitst naar leeftijd zie je dat de smartphone echter al het belangrijkste nieuwsmedium is voor wie jonger is dan 50. 

'Sociale media worden zelf zender. Facebook investeert bijvoorbeeld ook in eigen programma's'
Lieven De Marez, mediaprofessor (UGent/Imec)

Opvallend: net zoals veel mensen het nieuws volgen via wat ze tegenkomen op sociale media, zie je hetzelfde bij televisie. "Ze kijken naar iets omdat het gedeeld wordt", zegt De Marez. "Daarnaast worden de sociale media ook zelf zender. Facebook investeert bijvoorbeeld ook in eigen programma's. Voor tieners is Facebook geen sociaal medium meer: ze posten er niets, ze reageren op niets, ze kijken gewoon." Al wil Facebook dat nu weer veranderen door op de newsfeed meer persoonlijke interacties te geven. 

De Vlaamse zenders zetten de voorbije jaren steeds meer in op online en via hun platformen kun je nu zo goed als alle programma's makkelijk bekijken. Zowel VRT, Medialaan (VTM, Q2, Vitaya) als SBS Belgium (VIER, VIJF) rapporteerden daar stevige groeicijfers, cijfers die nu worden bevestigd door de Digimeter. "Tien procent zegt dagelijks online televisie te kijken. Eén op de drie doet het maandelijks. Je ziet dat je zo snel een kritische massa hebt. Alleen is het nog de vraag of dat te verzilveren is (voor commerciële zenders, JDB.)? Bij kranten hebben we gezien dat die met succes online zijn gegaan, maar daar ook hun product te gelde maken, is moeilijk." 

Kentering

Hoopgevend is dat uit dit onderzoek blijkt dat mensen opnieuw willen betalen voor online content. Platformen als Netflix en Spotify hebben de drempel verlaagd en mee voor een kentering gezorgd. "De klant betaalt meer dan ooit", zegt De Marez. "Tien jaar geleden ging al het geld naar de nieuwe toestellen. Maar die technologieën stagneren nu. Men vervangt alleen nog oude toestellen, maar men betaalt wel opnieuw voor diensten."

Alleen betekent dat niet dat de Vlamingen trouw zijn. Bij Netflix kun je bijvoorbeeld makkelijk je abonnement opschorten en dat doet men graag. "Zeker bij twintigers zie je dat: ze proberen Netflix, om daarna naar Telenet Play More over te schakelen. Uiteindelijk blijven ze wel bij één pakket hangen." Een belangrijke factor bij het bepalen van die keuze blijkt het kinderaanbod. "In dat opzicht is het slim wat Proximus gedaan heeft door de Studio 100-programma's van Telenet af te snoepen", zegt De Marez. Ook Netflix kondigde al aan steeds meer in kinderprogramma's te willen investeren.

48 procent van de 65-plussers heeft nu een smartphone, 13 procentpunten meer dan een jaar eerder

Als de Vlamingen voor één toestel moeten kiezen, is dat steeds vaker de smartphone. 39 procent vindt dat het belangrijkste toestel, bij twintigers zelfs 65 procent. De computer (25 procent) en het tv-toestel (13 procent) hinken ver achterop. Opvallend is dat ook steeds meer senioren een smartphone hebben en altijd 'connected' zijn. Achtenveertig procent van de 65-plussers heeft nu een smartphone, 13 procentpunten meer dan een jaar eerder. 

Die digitale kloof wordt stilletjes aan gedicht, maar opvallend is dat er bij de jongeren een nieuwe kloof ontstaat. "Twintig procent loopt daar wat achterop", zegt De Marez. "Dat zijn jongeren die vaak uit minder mediarijke huishoudens komen, uit de lagere sociale klassen ook. Voor hen zijn het vaak geen bewuste keuzes: het zijn mensen die het niet hebben."