Direct naar artikelinhoud
Economie

Voor Deurne is the sky the limit

Een eenzame bezoeker in de Belair-bar van de luchthaven. Het luchthavenbeheer droomt van veel meer volk in een nieuwe vertrekhal.Beeld Illias Teirlinck

De luchthaven van Deurne is na een moeilijke periode weer aan het groeien. En dat gaat gepaard met grootse plannen: een nieuwe vertrekhal, meer vluchten en een driesterrenhotel. Maar zullen de passagiers volgen? En gooit Europa geen roet in het eten?  

“Als je volk zoekt, ga je ze hier niet vinden”, zegt barman Peter Achtergael in zijn Belair-bar. Die is met uitzicht op de luchthaven van Deurne perfect gelegen voor passagiers om even een koffietje te drinken en naar de vliegtuigen op het tarmac te kijken. Maar de toestellen van de Vlaamse Luchtvaartmaatschappij (VLM) en reisorganisatie TUI staan het grootste deel van de tijd stil en passagiers komen er in de bar nauwelijks. “Eigenlijk moeten wij het meer hebben van mensen uit de buurt”, zegt Achtergael. “En vroeger ging dat goed, tot ze parkings hier betalend hebben gemaakt. In anderhalf jaar tijd hebben we hier nu tien mensen moeten ontslaan, omdat we te weinig klanten hadden.”

Het is niet dat er geen potentieel is om klanten aan te trekken, aldus Achtergael. Miss België Angeline Flor Pua kwam hier als leerling-pilote van de vliegschool in Deurne vaak over de vloer en Bart De Wever zou wachtend op een vlucht met zijn team op een campagneslogan hebben zitten broeden. Maar toch lukt het niet in de luchthaven. “Ze hebben in de vertrekhal een kruidenierszaak geopend (een Louis Delhaize, YV), maar na twee maanden moest die de deuren al sluiten.”

'Ze hebben in de vertrekhal een kruidenierszaak geopend, maar na twee maanden moest die de deuren al sluiten'

Desondanks stond er dinsdag een groot jubelbericht op de voorpagina van de Gazet van Antwerpen. De luchthaven mikt voor dit jaar op 300.000 passagiers en de beheerder, het Franse bedrijf Egis, is zinnens om een nieuwe vertrekhal te bouwen, die meer dan dubbel zo groot wordt als de huidige. Daar – letterlijk – bovenop moet een driesterrenhotel komen om de zakenreizigers te slapen te leggen, en ertegenover zou dan een nieuwe parkeergarage aangelegd. Ook hoopt de beheerder om de nieuwe evenementenhal op het terrein van de luchthaven zo snel mogelijk in gebruik te nemen.

“We hebben samen met de stad Antwerpen een masterplan uitgewerkt”, zegt Egis-directeur Marcel Buelens. “Je ziet tegenwoordig dat regionale luchthavens steeds populairder worden en ook vanop Deurne is het zo dat je in 15 minuten in Antwerpen staat. Het is niet de bedoeling om van Antwerpen het nieuwe Dubai aan de Schelde te maken. Maar als je bedenkt dat we nu 273.000 passagiers halen met slechts 10 procent toeristische vluchten, moet het toch mogelijk zijn om dat aantal op te drijven.”

'Het moet toch mogelijk zijn om ons passagiersaantal op te drijven'
Marcel Buelens (luchthavenbeheerder Egis)

De boost die Deurne nu krijgt, heeft te maken met VLM. Zat die luchtvaartmaatschappij twee jaar geleden nog compleet aan de grond, dankzij een overname door het bedrijf SHS Aviation en geld van Chinese investeerders gaat het sindsdien weer de goede kant op. Sinds deze week vliegt VLM ook op Zürich – terwijl het voordien enkel naar Londen vloog – en vanaf volgende maand kun je met VLM nog naar München, Birmingham en het Sloveense Maribor.

Subsidies

Maar er zijn een aantal stevige bedenkingen te formuleren bij de nieuwe plannen voor de luchthaven. De horecazaken zitten nu al krap bij kas: is er dan wel vraag naar een hotel? Maar de voornaamste, vindt Vlaams Parlementslid Ingrid Pira (Groen), is dat de Vlaamse overheid luchthavenbeheerder Egis ondersteunt met allerlei subsidies. Zo betaalt Vlaanderen de 62 bewakingsagenten op de luchthaven en investeert het in infrastructuurwerken. 

“De Europese Commissie moet zich in dit dossier nog uitspreken of het om onterechte staatssteun gaat vanuit de Vlaamse overheid”, zegt Pira. “Dat men blijft uitbreiden voor er een uitspraak is, is totaal onverantwoord. En tegelijk is Deurne als zakenluchthaven op zich nooit rendabel geweest. Het is echt ongelooflijk dat men door grootheidswaanzin nu zulke grote risico’s neemt.”

'Ongelooflijk dat men door grootheidswaanzin nu zulke grote risico’s neemt'
Ingrid Pira (Groen)

Het kabinet-Weyts bevestigt dat de Commissie nog geen beslissing heeft genomen. “Maar de gesprekken met de Commissie verlopen constructief”, klinkt het. En dan is er nog de evenementenhal, die staat er al twee jaar, maar door een verkeerde vergunningsaanvraag is het vooralsnog wachten op een milieuvergunning.

Maar van één ding lijken de omwonenden toch al geen last te hebben. Door het kleine aantal vluchten is er niet veel geluidshinder, en van een stijging van het aantal vluchten ligt nauwelijks iemand wakker. “Als de wind verkeerd zit, hebben we meer last van landende vliegtuigen op Zaventem dan van Deurne”, zegt een ouder koppel in de luchthavenbar. “Een beetje last heb je toch altijd. En als er in Deurne meer bestemmingen bijkomen, is dat voor ons alleen maar gemakkelijk.”