Direct naar artikelinhoud

Het lawinegevaar is voorlopig niet weg in de Alpen

Een lawine over de weg bij Gurtnellen in Zwitserland.Beeld EPA

Nu het even stopt met sneeuwen in de Alpen kunnen toeristen weer naar huis. Maar het pak sneeuw blijft verraderlijk. 

Na extreme sneeuwval zal de temperatuur in de Alpen de komende dagen weer stijgen en stopt de neerslag even. Wintersporters die vastzaten in hun Zwitserse, Oostenrijkse of Franse accommodatie kunnen gaan nadenken over de terugreis. Maar betekent het ook dat het lawinegevaar ineens gaat liggen? Vrijdag komt Trump aan in het Zwitserse Davos voor het World Economic Forum en zijn helikopters moeten niet voor sneeuwverschuivingen gaan zorgen.

Alec van Herwijnen van Zwitsers kennisinstituut SLF heeft wat dat betreft geen goed nieuws. Dat er minder nieuwe sneeuw bijkomt, betekent niet dat het lawinegevaar ook direct wijkt. De sneeuwlaag verzwaart namelijk doordat het pakket inklinkt. Comprimeren, in jargon. “Door die hogere concentratie van gewicht gaat het makkelijker schuiven”, zegt Van Herwijnen. Daarbij moet je dan vooral denken aan kleine lawines.

Herwijnen werkt in Davos, waar vrijdag de delegatie van wereldleiders aankomt. Zij hoeven niet direct bang te zijn bedolven te raken onder een pak sneeuw. Volgens Herwijnen is het oudere sneeuwdek onder de nieuwe laag mooi stabiel, wat de kans op lawines vermindert. Dat hád anders kunnen zijn. “Bij een onstabiele onderlaag – grote sneeuw­kristallen die niet goed hechten aan de andere lagen – zou er nu nog ­wekenlang lawinegevaar blijven.”

'Van de geplande 14 dagen skiën stonden we maar 7 dagen op de piste, voor de rest was die dicht'
Carla van den Boom, zit in huisje in Bellwald

Meer sneeuw dan ooit

De kans op grote lawines is het grootst vlak nadat er ineens veel sneeuw tegelijk valt, zoals in de afgelopen dagen. Volgens het Zwitserse weerstation SRF Meteo is deze maand op sommige plaatsen meer sneeuw gevallen dan ooit gemeten.

Eén van de Nederlanders die dat ondervond is Carla van den Boom, die met haar dochter, schoonzoon en kleinkind van drie in een huisje in het Zwitserse Bellwald zit, een paar honderd kilometer van Davos, maar wel op dezelfde hoogte: 1500 meter.

“Van de geplande 14 dagen skiën stonden we maar 7 dagen op de piste, voor de rest was die dicht”, zegt ze. Er werd gepuzzeld en een film gekeken, maar toch ook wel gesleed onder aan de heuvel. “Gisteren viel de stroom een paar uur uit, best schrikken.” En er vielen bomen op de weg door de hoeveelheid sneeuw die ze dit weekend te verduren kregen, vertelt ze. Gisteren heeft Van den Boom zich meer dan honderd meter door een sneeuwlaag tot haar heupen moeten slepen om bij de grote weg te komen. Die was gelukkig vrij gemaakt door de gemeente. Dat die sneeuw ‘slechts’ tot de heupen kwam, was omdat ze dat pad dagelijks schoonveegden – over de rest van het landschap lag een deken van anderhalve meter hoog.

“Wel wonderbaarlijk hoe snel de sneeuw dooit, nu de zon sinds gisteren schijnt”, vervolgt ze. “We maken van het mooie weer gebruik om donderdag al naar huis te rijden in plaats van vrijdag. Dan belooft het toch weer hard te gaan sneeuwen.”