Direct naar artikelinhoud

De Volkskrant tv-selectie voor 24 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Sienna Miller als Tippi Hedren en Toby Jones als Hitchcock in The Girl.

Louis Theroux
CANVAS, 21.15 UUR

Louis Theroux ontmoet vrouwen wier leven volledig werd ontwricht door anorexia. De 63-jarige Janet vertelt dat ze zichzelf één keer per maand een chocolaatje gunt; een beetje extra snoepen met Theroux ziet ze niet zitten.

M/V/X
EEN, 21.25 UUR

Nieuwe documentaireeks over vijf Vlaamse transgenders. De 17-jarige Dylano laat zich nog één keer op de foto zetten voordat hij zijn borsten operatief laat verwijderen. Paulien (44) gaat voor het eerst op familiebezoek als haar nieuwe ik.

Musical Awards Gala
NPO 1, 21.30 UUR

Live vanuit het Circustheater in Scheveningen: de uitreiking van de Musical Awards. Een vakjury onder leiding van Cornald Maas nomineerde onder andere Fiddler on the roof, De marathon en Was getekend, Annie M.G. Schmidt.

Freek Bartels won vorig jaar een Musical Award.Beeld anp

Buurman, wat doet u nu?
RTL 4, 21.30 UUR

De Vlaamse Cath Luyten ontmoet eerst Wendy van Dijk en trekt daarna op met Willie Wartaal (in de aflevering van 22.00 uur). Met de rapper van De Jeugd bezoekt ze zijn oude buurt in Amsterdam en zijn nieuwbouwhuis in Almere.

Stealing Van Gogh
BBC 2, 22.00 UUR

Een Van Gogh stelen is één ding, maar wat moet je er dan mee? Kunsthistoricus Andrew Graham-Dixon reconstrueert de diefstal van twee werken uit het Van Gogh Museum in 2002 en laat zien hoe ze verkocht werden en aan wie.

Joyride
NPO 2, 23.10 UUR

Een documentaire over de zoektocht naar het ultieme vrouwencondoom. De Amerikaan Frank Sadlo ontwikkelde de Luvli. Dr. John Tang uit Maleisië bedacht de Wondaleaf. Maar waar blijft de grote doorbraak?

The Girl (Julien Jarrold, 2012)
SBS 9, 23.00-00.50 uur

Wie was Alfred Hitchcock nou echt? Kijk tv en u zult het (misschien) weten. Deze week staan twee films op het rooster die (enigszins) tonen hoe Alfred Hitchcock (1899-1980) functioneerde achter de schermen. Vrijdagnacht brengt RTL 8 Hitchcock (2012), met Anthony Hopkins als de meestercineast en Helen Mirren als zijn echtgenote. En vanavond zien we Hitchcock (Toby Jones) ongepaste avances maken naar actrice Tippi Hedren (Sienna Miller), op de set van zijn horrorfilm The Birds. In het voor HBO geproduceerde The Girl, naar Donald Spoto's boek Spellbound by Beauty: Alfred Hitchcock and His Leading Ladies (2009), blijkt de Engelsman er allerminst van gediend dat zijn hoofdrolspeelster hem afwijst. Het komt haar tijdens de opnamen op fikse treiterijen en vernederingen te staan.

Later, toen Hedren na de opnamen van Marnie (1964) weigerde om nog langer met hem samen te werken, zou Hitchcock het haar ook onmogelijk maken met andere regisseurs in zee te gaan. 'Hij heeft mijn carrière kapotgemaakt, maar niet mijn leven', vertelde Hedren rondom de première van The Girl in een interview. 'Als dit vandaag de dag was gebeurd, dan zou ik een rijke vrouw zijn geweest.' Als dit vandaag de dag was gebeurd, zou je ook kunnen stellen, dan zou het hoogstwaarschijnlijk meteen gedaan zijn met Hitchcocks carrière. Toen The Girl voor het eerst op tv te zien was, stuitte de film evenwel op veel protest. Hitchcock-biografen zeiden dat ze tijdens hun research nooit op dergelijke misbruikverhalen waren gestuit. Hitchcock-actrices Eva Marie Saint (de blondine uit North by Northwest), Kim Novak (de blondine uit Vertigo) en Doris Day (de blondine uit The Man Who Knew Too Much) verdedigden Hitchcock door te benadrukken hoe keurig hij zich naar hen toe had gedragen. Hedren zelf zou na het zien van The Girl stellen dat de film de feiten weliswaar volgt, maar dat door de beperkte speeltijd van anderhalf uur veel nuances van haar relatie met Hitchcock ontbreken. 'Het was geen constante stortvloed aan intimidatie. Was het tijdens de opnamen voortdurend zo geweest, dan was ik er al snel vandoor gegaan'.

De storm (Ben Sombogaart, 2009)
NPO 3, 20.25-22.00 uur.

Volgens de makers minder een rampenfilm over de Zeeuwse overstroming van 1953 dan het persoonlijke verhaal van Julia (Sylvia Hoeks), een 18-jarige moeder die in de rampnacht haar baby kwijtraakt. Toch overtuigt juist de vormgeving van de ramp meer dan dit fictieve verhaal. Complexe digitale effecten en maandenlang geploeter in een ondergelopen polder maakten de eerste Nederlandse speelfilm over De Ramp mogelijk.

Django Unchained (Quentin Tarantino, 2012)
RTL 7, 20.30-00.00 uur.

Tarantino's variant op Sergio Corbucci's Django (1966) en talrijke andere spaghettiwesterns. Tarantino serveert de slavernijhorror breed uit: vechtslaven, seksslaven, huisslaven, geketend of met muilkorf. Zoals hij dat eerder deed in zijn joodsewraakfantasie Inglourious Basterds (2009), waarin hij de afloop van de Tweede Wereldoorlog herschreef, zet Tarantino ook nu de geschiedenis naar zijn hand. Enter Django de superwraakslaaf, belichaamd door acteur Jamie Foxx. Hij wordt bijgestaan door de Duitse emigrant Schultz (Christoph Waltz), een koddig ogende maar ijskoud moordende premiejager. Fraaie, met zichtbaar plezier gemaakte pulp. Soms iets te zelfgenoegzaam geregisseerd, inclusief onnozele cameo van Tarantino zelf. Maar dat hoort nu eenmaal bij de man.