Direct naar artikelinhoud

Je wordt enorm vrolijk van het lezen van het vonnis tegen de NAM

Je wordt enorm vrolijk van het lezen van het vonnis tegen de NAM
Beeld de Volkskrant

De advocaten van de NAM waren naar het gerechtshof gegaan met een lange lijst grieven, geschraagd door rapporten waarin gerept wordt van taxatieleer, residuele prijseffecten, referentiepanden en modelruis. Want je hoort dezer dagen veel over het leed van de Groningers, en wanneer we er niet genoeg over schrijven sturen ze nijdige brieven naar de krant waarin ze zich beklagen over de lengte van de stukjes (te kort) en het formaat van de foto's (te klein), maar je hoort heel weinig over het leed van de NAM.

Terwijl dat er heus óók is, want ook bij de NAM kunnen ze niet slapen, maar dan van de gedachte dat ze allerhande schade moeten gaan vergoeden en dat de rekening in de papieren zal lopen. Onder zulke angsten kun je gebukt gaan - misschien zou de rechter ervoor openstaan.

De rechter stond er niet voor open.

Het gerechtshof in Leeuwarden bevestigde gisteren in hoger beroep wat de rechter in eerste aanleg jaren geleden al had bepaald: dat de NAM huizenbezitters en woningcorporaties moet compenseren als hun huizen door de gaswinning in waarde zijn gedaald, niet alleen wegens fysieke schade, maar in het algemeen, gewoon omdat de mensen tegenwoordig niet de rij staan om een huis te kopen in het aardbevingsgebied. Compensatie nu meteen bovendien, en niet pas bij een eventuele verkoop. En ook nog eens in een gebied dat groter is dan de NAM redelijk acht - soms zijn nederlagen zo diep dat het haast zielig wordt. De NAM gaat het vonnis 'serieus bekijken'.

Mensen staan tegenwoordig niet de rij om een huis te kopen in het aardbevingsgebied

De procederende partij rept van 100 duizend woningen en één miljard euro aan compensatie; de Rijksuniversiteit Groningen kwam op 954 miljoen euro en 180 duizend woningen uit. Hoe dan ook veel geld, ook voor de NAM. De hoogte van de eindnota zal afhangen van het aantal mensen dat een procedure zal starten, want iedereen moet apart zijn recht gaan halen.

In het vonnis staan mooie voorbeelden uit het verleden van mensen die er op een dag achter kwamen dat hun huis op gifgrond stond, of dat hun huis scheef was komen te staan door de steenkolenwinning in de Oranje Nassaumijnen, of dat er boven hun perceel een hoogspanningsleiding kwam te hangen. Mensen die het gevecht aandurfden tegen een grotere en rijkere partij met duurdere advocaten, en die soms toch gelijk kregen, of een beetje, op basis van gedegen argumentatie.

In het vonnis staan mooie voorbeelden uit het verleden van mensen die het gevecht aandurfden tegen een grotere en rijkere partij

Wie weleens last van neerslachtigheid heeft, of bang is dat we ten ondergaan aan onszelf, of aan redeloos getwitter over aanstaande wereldoorlogen, of aan verschrikkelijke kosmopolitisch-linkse (maar toch kapitalistische) D66-rechters in ivoren torens die aan klassejustititie doen, zou eens zo'n vonnis moeten lezen. Je wordt er enorm vrolijk van als je leest hoe grondig en gewetensvol feiten worden bekeken, onderzoeken worden doorgenomen, voors en tegens worden afgewogen, argumenten worden getoetst, de belangen van alle partijen serieus worden genomen.

Gerechtigheid bestaat.


De Groningers versus de NAM

Nieuwe juridische klap NAM: compenseer waardedaling Groningse huizen meteen, niet pas bij verkoop
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet de waardedaling van Groningse huizen meteen compenseren. Niet pas bij verkoop, en ongeacht eventuele aardbevingschade. Dat oordeelde het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag in hoger beroep.

NAM nijdig over alarmerende toon toezichthouder na beving Zeerijp: gaskraan hoeft echt niet verder dicht
De NAM is het volstrekt oneens met de alarmerende toon van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) over de gaswinning in Groningen. Anders dan de toezichthouder ziet het gasbedrijf op basis van de geldende veiligheidsnormen geen reden voor extra maatregelen na de aardbeving bij Zeerijp.

Hoe bereken je de schade van een aardbeving? (+)
Door de aardbevingen daalt de waarde van honderdduizend Groningse huizen. De NAM moet compensatie betalen. Maar hoe en op welk moment bereken je die schade?

De beving was zwaar - maar misschien komt er dit keer toch nog iets goeds uit voort (+)
Na de zware aardbeving in Huizinge van 2012 miste de overheid vijf jaar lang de wil om het gaswinningsdossier op te lossen. Maar sinds de beving in Zeerijp ziet correspondent Jurre van den Berg een omslag.

Als de Groningse gaskraan morgen dichtgaat, dan... (+)
Na de zwaarste aardbeving in Groningen in vijf jaar klinkt de roep om het dichtdraaien van de gaskraan weer luid en zegt ook minister Wiebes: 'Nederland moet van het gas af'. Wat zou het betekenen als dat per direct gebeurt?