Direct naar artikelinhoud

Bezorger daagt Deliveroo voor de rechter met steun van PvdA

Een bezorger daagt vandaag Deliveroo voor de rechter omdat hij gedwongen wordt als 'zelfstandige' zijn werk te gaan doen. Tot nu toe is hij in dienst van het maaltijdbezorgbedrijf waardoor hij verzekerd is voor ziekte, ontslag en handicap na een ongeval. Als zelfstandige moet hij zichzelf verzekeren.

Een Deliveroo-bezorgerBeeld anp

Opmerkelijk is dat de rechtszaak wordt gefaciliteerd door de PvdA. Kamerlid Gijs van Dijk heeft een inzamelingsactie - crowdfunding - georganiseerd en daarmee ruim zevenduizend euro opgehaald om de rechtszaak mogelijk te maken. Bijna 400 mensen doneerden gemiddeld 19 euro. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een politieke partij via een crowdfundactie een rechtszaak van een burger financiert.

Duiding

Maaltijdbezorger Sytze heeft nu nog een jaarcontract bij Deliveroo. Hij bezorgt op de fiets maaltijden van restaurants. In de concurrentieslag met andere maaltijdbezorgers heeft Deliveroo de verhouding met de bezorgers aangepast. Bezorgers kunnen zich bij het bedrijf aanmelden als zelfstandigen. Die moeten dan wel een bedrijfsjas en bezorgkoffer aanschaffen.

Student Sytze stelt in de dagvaarding die woensdag bij Deliveroo wordt bezorgd dat de verhouding tussen hem en het bedrijf feitelijk niet verandert als hij van werknemer zelfstandige wordt. Hij vindt dat de overeenkomst die Deliveroo hem als zelfstandige biedt door de rechter 'geduid dient te worden' als arbeidscontract, waarmee hij dan in dienst van de bezorgdienst komt.

Schijnzelfstandigheid

Voor PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk heeft de zaak een bredere strekking dan Deliveroo alleen. 'We zien de opkomst van een reeks apps als platform voor dienstverlening. De app-uitbaters zeggen dat het om dienstverlening door zelfstandigen gaat, maar het is ook de vervanging van de werkgeversrol. Feitelijk fungeren die apps als opdrachtgever. Denk bijvoorbeeld ook aan taxibedrijf Uber. Daar moet een antwoord op gevonden worden.

'Wij steunen deze student omdat het hier gaat om het omzetten van een arbeidscontract met alle zekerheden naar schijnzelfstandigheid met alle onzekerheden. Bij een hoorzitting hier in de Tweede Kamer liet Deliveroo wel weten dat de bezorgers verzekerd zijn. Maar dat is een aansprakelijkheidsverzekering als hen blaam treft bij een ongeluk. Zelf zijn zij niet verzekerd tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Natuurlijk kunnen ze zich daar zelf tegen verzekeringen, maar tegen hoge premies die niet te betalen zijn van een bezorgloon.'