Villa’s in Schelfhorst: eerst ‘mooi niet’, nu ‘toch maar wel’

Zo zou een schuurwoning op het Schelfhorstterrein er uit kunnen zien.

Zo zou een schuurwoning op het Schelfhorstterrein er uit kunnen zien.

De tien geplande villa’s op de voormalige camping Schelfhorst kunnen er komen. In de raad van Tynaarlo tekent zich een meerderheid af. Dinsdag 6 februari hakt de raad defintief de knoop door.

De raad besprak dinsdag het voorstel van wethouder Miriam van Dijk (D66) om de bestemming van het terrein aan de noordkant van Paterswolde te veranderen van recreatie naar wonen.

Aanvankelijk steigerde Leefbaar Tynaarlo

,,Mooi niet’’, was volgens raadslid René Kraaijenbrink van Leefbaar Tynaarlo de eerste reactie in zijn fractie toen het plan om te bouwen op het terrein van Schelfhorst ter sprake kwam. ,,Maar we zijn tot een andere conclusie gekomen’’, stelt Kraaijenbrink. ,,Het terrein heeft een recreatiebestemming, er mogen 75 vakantiehuizen komen. Het is beter als er tien vaste woningen komen. Dat het gaat om huizen voor welgestelden, doet in dit geval niet zo ter zake.’’

Unaniem enthousiast over kwaliteit

Projectontwikkelaar Wijnand van Smeden en architect Cor Kalfsbeek hebben het woningbouwplan bedacht. Zij spreken liever van ‘schuurwoningen’ die fraai samengaan met de groene omgeving. De raadsfracties waren unaniem enthousiast over de kwaliteit van het plan. ,,Maar een prachtig plan op een verkeerde plek is geen goed plan’’, stelde Henny van den Born (ChristenUnie).

Op papier stedelijk, in het echt natuur

Van den Born verschilde van mening met Van Dijk over de karakterisering van het gebied. Van Dijk noemt dit ‘stedelijk’ vanuit een puur juridische benadering: omdat er een recreatiebestemming op zit is het stedelijk.

,,Ik fiets er elke dag langs en ik zie natuur en fazanten’’, verklaarde Van den Born. Hij wees er op dat de camping in 2002 dicht gegaan en dat sindsdien de natuur het heeft overgenomen. Het gebied vormt nu een mooie schakel tussen het Paterswoldsemeer en de Onlanden.

Het plan van Van Smeden en Kalfsbeek laat die verbinding in tact, zoals het er nu naar uitziet. PvdA en CDA zouden er graag een wandelpad zien, zodat iedereen er van de natuur kan genieten. Maar zo’n pad komt er juist niet om de natuur niet verder te verstoren. De huizen komen op grote kavels en er komen eisen aan de inrichting van de tuin, zodat het wonen in de natuur wordt.

GroenLinks blijft tegen

De grootste raadspartijen D66 en VVD omarmen het plan voluit. Zij wijzen er op dat er waarschijnlijk alsnog 75 recreatiewoningen komen als het plan van Kalfsbeek en Van Smeden niet doorgaat. Dat vooruitzicht gaf ook voor ChristenUnie de doorslag om toch het plan te steunen. Ook het CDA heeft na veel twijfels een voorkeur voor verandering van het bestemmingsplan. GroenLinks hoopt het gebied helemaal voor de natuur te bewaren en is tegen.