Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 23 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Subsidie Eindhovens Studenten Corps gestopt na rel

Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven heeft dinsdag de subsidie van het Eindhovens Studenten Corps stopgezet. De aanleiding hiervan is een Facebookevenement van een dispuut genaamd #nietoo.

Het carnavals-evenement heeft een paar dagen op Facebook gestaan en had als thema: ‘de wil van de vrouw doet er #nietoo’. Woordvoerder Barend Pelgrim van de universiteit laat weten dat zij dit soort gedrag onacceptabel vinden en daarom zijn over gegaan tot deze maatregelen.

'Dat wij sinds 1958 vrouwen ongevraagd mogen betasten' ©Aleph
'De wil van een vrouw doet er #nietoo' ©Aleph

Dispuut Aleph

Het dispuut dat het smakeloze Facebookevenement bedacht heet Aleph. Een dispuut dat is opgericht in 1958 en zich volgens hun Wikipedia-pagina ‘wilde onderscheiden van de rest. Bier drinken en op de sociëteit zitten dus.’. Het dispuut van het Eindhovens Studenten Corps heeft tevens een dispuuthuis.

Het thema van het carnavalsfeest viel bij het College van Bestuur van de TUe niet in goede aarde. Zij sommeerden de Senaat van de vereniging om zich te verantwoorden voor de uitingen van het dispuut. Ook zij waren niet blij met het vrouwonvriendelijke thema van het carnavalsfeest van hun verenigingsgenoten. Voor de universiteit was het in elk geval reden genoeg om de stekker uit de toelage te halen.

Op aandringen van de TUe en het bestuur van het corps heeft Aleph het carnavalsevenement afgelast. De leden van het dispuut zullen zich moeten gaan verantwoorden aan het interne Rechtsprekend College van het Eindhovens Studenten Corps. Hier zal worden beslist wat de gevolgen voor de individuele verantwoordelijken zijn en het dispuut als collectief.

Flyer met verwijzingen naar Marc Dutroux en Kevin Spacey ©Aleph

Ludieke grap?

Persvoorlichter Pelgrim is stellig. „Dit soort gedrag is onacceptabel. Toen de universiteit dit ter gehore kwam hebben wij meteen actie ondernomen. Het is in hun ogen een ludiek geintje maar dit soort uitingen zijn onbetamelijk." In de mail laat de universiteit verder weten dat Aleph met dit gedrag het vertrouwen in het Eindhovens Studenten Corps en Eindhoven als studentenstad ernstig hebben geschaad.

De Senaat van het Eindhovens Studenten Corps heeft tevens afstand genomen van het carnavalsevenement. Hun site was dinsdagavond onbereikbaar. De mail die intern verstuurd is liegt er in elk geval niet om.

Het bericht over de stopzetting van de subsidie zou pas woensdagochtend naar buiten worden gebracht. Diverse bronnen hadden de mail en het betreffende evenement echter al gedeeld op sociale media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.