Direct naar artikelinhoud

Kenia krijgt half miljoen voor abortus en anticonceptie

Een dokter legt in de achterstandswijken van Nairobi uit hoe anticonceptiepillen werken.Beeld AP

In Nederland werd het afgelopen jaar een half miljoen opgehaald voor anticonceptie en veilige abortussen in ontwikkelingslanden. Rutgers, het Nederlands kenniscentrum voor seksualiteit, schenkt het bedrag woensdag aan het Reproductive Health Network Kenya.

Het geld werd in een jaar tijd opgehaald in het kader van She Decides, een initiatief van toenmalig minister Ploumen (ontwikkelingssamenwerking). Dit deed zij als reactie op de Amerikaanse president Trump die een streep zette door de financiering van buitenlandse hulporganisaties die abortus ondersteunen. Met de opbrengsten wil She Decides het gat dichten. Rutgers is vanaf het begin betrokken bij het initiatief. “Er wordt geschat dat hulporganisaties door Trump ieder jaar zeshonderd miljoen euro mislopen”, zegt Ton Coenen directeur van Rutgers. “Het bedrag kan zelfs in de miljarden lopen.” 

Zo verloor Reproductive Health Network Kenya, een van de organisaties die geld misloopt, zeventig procent van het jaarlijks inkomen. De organisatie zet zich in voor het terugdringen van sterfgevallen veroorzaakt door onveilige abortussen. Met het Nederlandse geld kan de organisatie in ieder geval twee jaar blijven voortbestaan. Zo’n vijftigduizend vrouwen en meisjes krijgen hierdoor hulp.

400 miljoen euro

She Decides haalt wereldwijd geld op. Inmiddels staat de teller op vierhonderd miljoen euro. Dat zoveel mensen doneren, verbaast Coenen niet. “Er is gewoon veel maatschappelijke verontwaardiging. En terecht. Trump raakt met één pennenstreep miljoenen vrouwen en meisjes.”

Rutgers blijft zich de komende tijd inzetten voor She Decides. “Dat doen wij door op sociale media campagne te voeren en ook iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in Kenia.” Initiatieven als She Decides blijven nodig, stelt Coenen. “Wereldwijd hebben 214 miljoen vrouwen geen toegang tot moderne anticonceptie en jaarlijks zijn er 22 miljoen onveilig abortussen.” Het Amerikaanse Gruttmacher Institute schat dat dit jaarlijks leidt tot acht miljoen extra ongeplande zwangerschappen en ruim drie miljoen extra onveilige abortussen. Het aantal gevallen van moedersterfte stijgt naar verwachting met ruim vijftienduizend.