Direct naar artikelinhoud

Indiase ouders van wie kinderen omgewisseld zijn bij geboorte, willen 'geruilde' baby's toch houden

Salma Parbin keek naar haar baby en wist: dit kind is niet van mij. Hij leek niet op haar met zijn kleine ogen waarvan de hoeken omhoog stonden. In het ziekenhuis in de Indiase plaats Mangaldoi lag toch een vrouw op de kraamafdeling met diezelfde trekken?, zo bleef ze tegen haar echtgenoot zeggen.

Salma Parbin met haar zoon Junaid.

Na een strijd van twee jaar en negen maanden is uit een dna-test gebleken dat Parbin gelijk had. Maar de ouders zijn zo gewend aan het kind dat ze zijn gaan opvoeden, dat ze hun kinderen niet meer willen terugruilen. De rechter in de Indiase deelstaat Assam moet woensdag beslissen of de ouderparen elkaars kinderen mogen blijven opvoeden.

Om zijn vrouw een plezier te doen, ging Shahabuddin Ahmad na de geboorte terug naar het ziekenhuis en suggereerde dat hun baby kort na de geboorte misschien was verwisseld. Onmogelijk, beweerde het ziekenhuis. En als Ahmads vrouw dat geloofde, werd er fijntjes aan toegevoegd, dan was ze ziek en had ze psychische hulp nodig.

De twijfelende Ahmad wist wel een lijst los te peuteren van alle vrouwen die op 11 maart 2015 een kind hadden gekregen in het Mangaldoi-ziekenhuis, en onder hen bevond zich een vrouw uit de tribale Bodo-gemeenschap, waarvan de leden Tibetaanse trekken hebben. Hij reisde twee keer naar het dorp waar dit gezin woonde, maar durfde hen niet te benaderen. Een derde keer schreef Ahmad een brief waarin hij zijn vermoedens uitsprak, en hen vroeg of ze contact wilden.

Wettig bewijs

De grote ronde ogen van hun zoontje hadden Anil en Sewali Boro nog helemaal niet achterdochtig gemaakt, maar na lezing van de brief stemden ze in met een ontmoeting om 'het misverstand uit de weg te helpen'. Maar zodra ze de baby van Ahmad en zijn vrouw zagen, was het ook voor hen duidelijk: het ziekenhuis had een fout gemaakt. Salma Parbin wilde de kinderen direct weer ruilen, maar dat kon Sewali Boro niet over haar hart verkrijgen. Wel stemde ze in met een onderzoek.

Het duurde even, want het ziekenhuis weigerde zijn fout toe te geven en ook een dna-test werd door het hospitaal niet als wettig bewijs gezien. De uitslag van een forensisch laboratorium kwam pas in november 2017.

Met een formele bevestiging op zak togen de twee koppels naar de rechtbank voor toestemming om de kinderen weer te wisselen, maar de peuters zelf klampten zich angstvallig vast aan de familie die ze kenden. En ook de ouders willen de kleintjes bij nader inzien niet meer verliezen. 'We willen onze zoon niet verliezen', zei Sewali tegen The Times of India. 'Hoe zou ik zonder hem kunnen leven?'