Inwoners Coevorden zijn kiloknallers afval aanbieden

Inwoners van de gemeente Coevorden zijn kiloknallers afvalaanbieden. Per inwoner slijten ze op jaarbasis 823 kilo afval.

Cijfers waar de gemeentes Emmen (580 kilo) en Hoogeveen (573 kilo) bij verbleken. En dat, terwijl de taakstelling voor 2020 op 100 kilo ligt. Laurent Zeegers (VVD) drukte tijdens de commissievergadering wethouder Jeroen Huizing met de neus op de harde feiten. ,,Het verschil is groot. Wat doen we er aan? Of vindt er iets plaats wat niet in de gemeente thuishoort?”

De fractieleider van de VVD, die de cijfers had opgedoken uit een jaarverslag van afvalverwerker Area, suggereerde daarmee dat het gemiddelde wellicht wordt opgekrikt door inwoners van andere gemeentes die hun afval bij de milieustraat van Coevorden dumpen en drong aan op maatregelen. ,,Kom op. Dit is laaghangend fruit. Zorg dat we naar 500 kilo gaan!”

Grote stappen maken

,,We moeten grote stappen maken”, erkende Huizing. Hij kan zich echter niet voorstellen dat de gemiddelde Coevordenaar meer afval produceert dan de doorsnee Emmenaar of Hoogevener. Intensiveren van controles en legitimatieplicht voor wie afval naar de vuilstort brengt, kunnen voorkomen dat inwoners van andere gemeentes Coevorden met rotzooi opzadelen. ,,Er wordt wel al om legitimatie gevraagd, maar misschien moeten we scherper controleren. Vraag is ook: zijn het wel allemaal particulieren die het aanbieden of zitten er ook bedrijven tussen? Daar moeten we alert op zijn.”

Voor de goede orde: de invoering van de derde container voor plastic, metaal en drankpakken (pmd) in 2017 is in het cijfer niet meegerekend. Huizing hoopt dat daarmee het cijfer van Coevorden daalt.