‘Ringweg bij Hoogkerk is overdreven’

De westelijke ringweg in Groningen. Foto: DvhN

De westelijke ringweg in Groningen. Foto: DvhN

Een ringweg bij Hoogkerk is overdreven. Bij de aanpak van de verkeersdrukte in Groningen is het beter om de huidige Ring West in de stad aan te pakken.

Dat vinden Gedeputeerde Staten, die twee mogelijkheden voor een ringweg ten westen van de stad hebben verkend. Het provinciebestuur stelt dat de verwachte verkeersgroei de aanleg van extra asfalt rond te stad niet rechtvaardigt.

Door de toename van sneller openbaar vervoer naar Groningen, het gebruik van meer E-bikes en ook verbeterde P&R-voorzieningen bij stations, zal het autogebruik niet de pan uitrijzen. De provincie vindt bovendien dat een nieuwe ringweg bij Hoogkerk niet bijdraagt aan een goede ontsluiting van de stad.

Niet overtuigd

Gedeputeerde Fleur Gräper (D66, Verkeer en vervoer) is er bepaald niet van overtuigd dat inwoners uit het westen van de stad gebruik zullen maken van een tweede ringweg bij Hoogkerk.

Dat heeft te maken met barrières die er zijn om van daaruit snel in de Groningse wijken te komen.

Daar komt bij dat een van de varianten voor een tweede rondweg de uitbreiding van woningbouw in De Held en bij het Suikerunieterrein onmogelijk maakt. Het gaat om gebieden waar naar verwachting woningen als warme broodjes over de toonbank gaan.

Twee keer zo duur

Uit de verkenning blijkt verder dat een tweede ringweg ten westen van de stad twee keer zo duur is als het ongelijkvloers maken van de kruisingen op de bestaande Ring West. Daarvoor is 60 tot 80 miljoen euro uitgetrokken. Op de huidige weg rijden op dit moment 30.000 voertuigen per etmaal. Deskundigen houden rekening met een stijging van 60 procent.

Dat komt omdat de stad de komende tien jaar verder groeit. Ook in het westelijk deel van Groningen waar rekening wordt gehouden met de bouw van 6500 woningen. Om te voorkomen dat de Ring West dicht-slibt, worden alle kruisingen aangepakt. Dus nergens stoplichten meer die voor oponthoud zorgen zoals bij Vinkhuizen/Paddepoel. De provincie wil in de zomer een tweede inloopbijeenkomst organiseren en inwoners vragen mee te denken over de aanpak van de Ring West.

In 2022 beginnen

Als de plannenmakerij samen met de gemeente Groningen goed verloopt, is het de bedoeling dat de werkzaamheden in 2022 beginnen. ,,We kijken ook naar de zuidelijke ringweg. Die klus moet afgerond zijn. Het kan niet zo zijn dat twee verkeersaders in de stad tegelijk blootliggen’’, zegt Gräper.