Direct naar artikelinhoud

Advies World Economic Forum aan Nederland: belast vermogens meer

Nederland doet het met een zevende plaats internationaal gezien heel behoorlijk op het gebied van sociale gelijkheid, hoewel we de laatste jaren iets wegzakken. Maar het kan nog beter. Door een progressievere inkomstenbelasting bijvoorbeeld, en het verhogen van de vermogensbelasting.

Beveiliger in Davos.Beeld AFP

Dat schrijft het World Economic Forum, deze week bijeen in Davos, in een rapport over de Inclusive Development Index. De zakelijke en politieke elite maakt zich zorgen over de groeiende volkswoede en heeft daarom bedacht dat er meer is dan economische groei. De 'decennialange focus op het bbp heeft geleid tot recordniveaus van ongelijkheid', schrijft het WEF.

Fiscale ongelijkheid

Daarom wordt ook de ontwikkeling van de sociale (on)gelijkheid bekeken. Nederland doet het relatief goed op het gebied van inkomensongelijkheid en armoede. Ook het onderwijs en de zorg - en de toegang ertoe - scoren relatief goed. Maar terwijl de sociale zekerheid een sterk punt is, kan het fiscaal gezien beter voor een 'inclusief' Nederland, zegt het WEF. Dat kan door de inkomstenbelasting progressiever te maken (hogere inkomens betalen dan meer) en een hogere vermogensbelasting. Nederland kent geen vermogensbelasting, maar wel een rendementsheffing. Kleinere vermogens (tot 75 mille) betalen sinds vorig jaar iets minder, om spaarders te ontzien. Grote vermogens, boven de 975 duizend euro, zijn iets meer gaan betalen.

Fiscale ongelijkheid