Zware druk op wethouder over tijdelijke AH Zuidlaren

Wethouder Nina Hofstra (VVD) moet over twee weken klare wijn schenken over haar afspraken met supermarktconcern Ahold.

De gemeenteraad wilde tijdens een vergadering dinsdag weten of de wethouder begin december juiste informatie heeft verstrekt over de vestiging van een tijdelijke supermarkt op het terrein van de Prins Bernhardhoeve (PBH).

Ziet Ahold af van tijdelijke supermarkt of niet?

Volgens de wethouder heeft Ahold haar laten weten af te zien van die tijdelijke supermarkt, omdat er inmiddels plannen zijn om op het PBH-terrein drie supermarkten te vestigen. Het zou dan niet juist zijn een ervan eerder te laten bouwen.

Uit nieuwe informatie rijst het beeld dat Hofstra de raad onjuist heeft geïnformeerd, wat Hofstra ontkent.

Hans Hendrikse kreeg toezeggingen niet verzilverd

In 2014 heeft de raad ingestemd met een vergunning voor een tijdelijke winkel. Hans Hendrikse, franchisenemer van de Albert Heijn in Zuidlaren, zit in een veel te krap pand. De tijdelijke winkel in afwachting van nieuwbouw zou zijn nood kunnen verlichten..

Het PBH-terrein is nu nog deels van de gemeente en deels van projectontwikkelaar Leyten. Door grote meningsverschillen tussen die partijen is het niet gelukt de tijdelijke nieuwbouw te realiseren. De gemeenteraad heeft begin december besloten alle grond van Leyten te kopen, wat de weg naar de tijdelijke winkel van Hendrikse eindelijk zou vrijmaken.

Opnieuw kind van de rekening

Maar uit de mededelingen van Hofstra begin december leek Hendrikse opnieuw kind van de rekening te worden. Hofstra schermde met een e-mail, waarin Ahold te kennen gaf af te zien van die tijdelijke supermarkt. Het belang van Hendrikse moest dus wijken voor het algemeen belang.

Hendrikse heeft echter brieven naar de raad gestuurd waaruit blijkt dat Ahold niet afziet van de tijdelijke winkel. Volgens Hofstra klopt de indruk echter niet dat zij de raad onjuist heeft geïnformeerd.

Hofstra moet met water voor de dokter

Zij belooft de raad een volledig chronologisch overzicht van al haar afspraken met Ahold. Ze zei daarvoor vier weken nodig te hebben, maar daarmee nam een raadsmeerderheid geen genoegen. Ze moet sneller met het water voor de dokter.