Direct naar artikelinhoud

Koerdische autoriteiten roepen op tot massale mobilisatie na Turkse inval in Afrin

De autoriteiten in de Koerdische autonome regio in het noorden van Syrië hebben opgeroepen tot een massale mobilisatie ter verdediging van de enclave Afrin tegen een aanval van het Turkse leger. Turkse troepen trokken zaterdag het gebied in het noordwesten van Syrië binnen. Daarmee werd een nieuw front geopend in de Syrische burgeroorlog.

Ongeveer vijfhonderd Koerden protesteerden dinsdag in Griekenland tegen de invasie van Turkije in Afrin.Beeld ap

'De wil van het volk kan niet verslagen worden', aldus het Koerdische regiobestuur in een dinsdag uitgegeven verklaring. 'Wij roepen ons nobele volk op Afrin en zijn trots te verdedigen.' Opperbevelhebber Siyamand Walat van de Koerdische militie YPG voegde daar tegenover persbureau Reuters aan toe dat 'zo nodig al onze soldaten naar Afrin zullen gaan'.

De Verenigde Staten hebben dinsdag weer enige afstand genomen van de Turkse interventie. Het offensief leidt de aandacht af van internationale strijd tegen de restanten van Islamitische Staat en het bemoeilijkt de humanitaire hulpverlening in het gebied, zei minister van Defensie Jim Mattis tegen verslaggevers. 'Het geweld in Afrin verstoort een betrekkelijk stabiel gebied in Syrië. Dit kan worden uitgebuit door IS en Al Qaida.'

Mattis riep de Turkse regering op Operatie Olijftak beperkt te houden in duur en omvang. Eerder toonden de VS er begrip voor dat de Turken zich zorgen maken over de veiligheid van hun zuidgrens. Tegelijk echter werken de Amerikanen en de YPG nog altijd nauw samen in de strijd tegen IS in Syrië. Zij staan volgens de minister op het punt IS volledig te verslaan.

In Turkije zijn de afgelopen dagen bijna honderd mensen gearresteerd omdat zij zich, vooral op sociale media, kritisch hadden uitgelaten over de militaire operatie in Afrin. Onder anderen politici, journalisten en activisten werden opgepakt wegens het 'verspreiden van terroristische propaganda'.

Onder de arrestanten zijn veel kaderleden van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. De Turkse regering beschuldigt de partij ervan banden te hebben met de separatistische PKK.

Een Turkse soldaat in het noordwesten van Syrië.Beeld afp