Vermoorde man uit Hoogeveen blijkt Bosnië-veteraan (+video)

Marcel Hoogerbrugge en zijn woning in Hoogeveen.

Marcel Hoogerbrugge en zijn woning in Hoogeveen.

Marcel Hoogerbrugge (49) uit Hoogeveen is met ‘veel geweld’ omgebracht, aldus de recherche. Zijn gewelddadige dood is verbazingwekkend, omdat het slachtoffer - een Bosnië-veteraan - veel aan krachttraining deed, erg gespierd was, en zichzelf goed kon verweren.

Het slachtoffer werd gevonden door zijn ouders, die de politie eerder alarmeerden omdat zij al enige dagen geen contact konden krijgen met hun zoon. In de bovenwoning troffen ze hem levenloos aan.

Marcel Hoogerbrugge blijkt een Bosnië-veteraan te zijn. Veertien jaar geleden verliet hij Defensie. Hij was al geruime tijd werkloos.

Onzichtbaar

De ex-militair leefde redelijk onzichtbaar voor de buitenwereld. Volgens de teamleider van de recherche wisten weinigen in Hoogeveen dat de man al een twintigtal jaren woonde aan de dr. Anton Philipstraat, boven de Agrifirm op het industrieterrein De Wieke, naast de Welkoop. „Het slachtoffer heeft hier relatief lang gewoond, eerst met zijn ouders en zijn zus. De laatste jaren woonde hij er alleen, zonder partner”, aldus de recherche.

De politie zoekt meer informatie over de persoonlijke omstandigheden van het slachtoffer, met name met wie hij omging. „Marcel Hoogerbrugge zat ooit in het leger en heeft in de jaren negentig gediend in Bosnië. In 2004 is hij weggegaan bij Defensie. Sindsdien leidde hij volgens zijn familie een wat teruggetrokken leven. Hij had wel hobby’s, hij was een natuurliefhebber en sportte graag, voornamelijk krachttraining.”

Moeite om helder beeld te krijgen

De Bosnië-veteraan had geen werk, leefde van een uitkering, had ‘nauwelijks sociale contacten en was veel thuis’, aldus politiewoordvoerder Ron Reinds. Daarom heeft de recherche moeite om het beeld helder te krijgen van zijn persoonlijke omstandigheden van de laatste jaren.

„Wat deed hij overdag, wie kwamen er bij hem over de vloer, wat waren zijn vaste gewoontes? Eigenlijk zoeken we alles wat ons een beter inzicht kan geven in de laatste maanden van zijn leven.”

Veel geweld

De politie benadrukt dat de ex-militair met veel geweld om het leven is gebracht.

Maar braaksporen zijn er niet gevonden bij de voordeur van het huis. „Dat kan betekenen dat de dader door Hoogerbrugge zelf is binnen gelaten of dat hij op de een of andere manier de sleutel had van het pand.”

De moord moet zijn gepleegd tussen zondag 17 december en woensdag 20 december. Overigens meent een getuige Marcel Hoogerbrugge maandagochtend 18 december nog te hebben gezien bij zijn woning.

Beelden

De politie heeft de laatste beelden vrijgegeven van de 49-jarige veteraan bij leven: toen hij geld opnam bij een pinautomaat. Dat was op zaterdag 16 december, vier dagen voordat hij dood werd gevonden door zijn ouders.

De recherche deelt drie dagen flyers uit aan passanten rond de moordplaats.

De ramen van de woning zijn verduisterd met zwart plastic om onderzoek naar (bloed)sporen mogelijk te maken met inzet van speciale verlichting. De forensische recherche is drie dagen bezig geweest met sporenonderzoek in het huis. „We hebben geprobeerd om werkelijk álle sporen in de woning veilig te stellen”, aldus rechercheleider Henk Deekens.