Chequeregen voor Midden-Drentse jeugd

De Midden-Drentse jeugd bij de prijsuitreiking van de Up2You Challenge. FOTO GERRIT BOER

De Midden-Drentse jeugd bij de prijsuitreiking van de Up2You Challenge. FOTO GERRIT BOER

Artiest voor een dag, betere drainage zodat de kippen niet verdrinken en uitstapje met de soos. Al die ideeën zijn dinsdagavond beloond met een mooie financiële bijdrage.

Gespannen wachten tientallen kinderen uit heel Midden-Drenthe in de hal van het gemeentehuis op de uitslag van ideeënwedstrijd Up2You. Allemaal stuurden ze, alleen of met een groep, een filmpje in met ideeën om de leefbaarheid in hun eigen dorp te verhogen.

Alleen maar winnaars

En die ideeën lopen nogal uiteen. Verschillende dorpen zien een skatebaan wel zitten. De jeugd uit Drijber wil graag op uitwisseling naar Portugal. De meiden uit Nieuw-Balinge wil graag skiën en de jeugdsoos in Hoogersmilde heeft hoognodig een opknapbeurt nodig.

Als een ware Gaston Starreveld roept wethouder Gert Jan Bent de deelnemers één voor één naar voren en beloont ze, na mooie woorden van de jury, met een cheque. De bijdrages variëren van 250 tot duizend euro. Verliezers zijn er vanavond niet.

Dierenweide Stroomdal

Youri Beugel en Robin Lemmens van Dierenweide Stroomdal in Beilen nemen de ‘hoofdprijs’ van duizend euro mee naar huis. In hun filmpje is te zien dat de kippen op de dierenweide regenlaarsjes nodig hebben. Of betere drainage, dat kan ook. ,,De kippen worden er ook niet beter op”, stelt Beugel laconiek.

Daarnaast willen ze investeren in de uitbreiding van het konijnenhok. Die wordt, met de kleindiertentoonstelling in oktober op komst, veel te klein. Bijna al hun vrije uren steken de jongens in het Stroomdal. Over die betrokkenheid steekt de jury de loftrompet. Ze glunderen ervan. ,,Het voelt niet als werken”, zegt Lemmens. ,,Het groepsgebeuren, dat is het allerleukst.”

Beleeftuin Beilen-West

Liefde voor de natuur hebben de grote winnaars gemeen met de jongste deelnemer, Lysanne Kraeima uit Beilen. Tien is ze. ,,Er is één probleempje, zeiden ze toen ik mee wilde doen. Eigenlijk was ik te jong. Ik dacht: ik kan het altijd vragen.” Het lukte, sterker: met een grabbelton aan ideeën wist ze maar mooi 750 euro in de wacht te slepen voor de beleeftuin in haar wijk Beilen-West.

,,Supercool”, vindt ze het. De cheque houdt ze trots in haar hand, de zenuwen alláng verdwenen. Van de jury moet ze één van haar vele ideeën uitkiezen om mee aan de slag te gaan. ,,Bordjes voor volwassen en kinderen in de beleeftuin”, legt ze uit. Ze bedacht het zelf. ,,Het is echt een heel leuk idee. Er staan opdrachten op voor kinderen zoals ‘kruip als een mol door de tunnels, of spring als een hert over de balk’. Voor volwassenen staan er feiten op over bloemen en planten.”

De wedstrijd, dit jaar voor het eerst, is georganiseerd door het dorpenoverleg en welzijnswerk Midden-Drenthe. Aan de glimlach van de toekijkende volwassenen te zien is het voor herhaling vatbaar. Immers: wie de jeugd houdt, heeft de toekomst.