Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Komende zomer meer dan waarschijnlijk videorefs op WK in Rusland

Komende zomer meer dan waarschijnlijk videorefs op WK in Rusland
Beeld BELGA

Komende zomer wordt op het WK in Rusland hoogst waarschijnlijk gebruik gemaakt van een Video Assistent Referee (VAR). Een analyse van de videoref is positief en bemoedigend, klinkt het bij de International Football Association Board (IFAB).

De analyse van een experiment in competities in meer dan twintig landen, waaronder België, werd uitgevoerd door de KU Leuven. Sinds maart 2016 werden er iets meer dan achthonderd wedstrijden gespeeld met een videoref. In acht procent van die wedstrijden had de videoref een positieve impact op het resultaat en dankzij de aanwezigheid van de videoref loopt het percentage van correcte beslissingen tijdens een wedstrijd op van 93 tot 98,9 procent. 

Op het definitieve groene licht is het nog wachten tot 3 maart, maar volgens IFAB-bestuurder Lukas Brud zijn de resultaten van de analyse "positief en zeer bemoedigend".

Speeltijd

Tegenstanders van het systeem beweren dat er met het gebruik van de videoref te veel tijd verloren wordt en dat het spel te veel stilligt, maar ook dat weerlegt het onderzoek. Gemiddeld worden er minder dan vijf fases per wedstrijd onder de loep genomen, wat telkens een twintigtal seconden in beslag neemt. Wanneer er gecommuniceerd moet worden met de videoref, doet de scheidsrechter er gemiddeld 39 seconden over, bij het bekijken van een fase langs de zijlijn duurt het een minuut en tien seconden. In totaal wordt er zo slechts minder dan één procent van de speeltijd gespendeerd.

Pro League

Bij de Wereldvoetbalbond FIFA is voorzitter Gianni Infantino alvast voorstander. FIFA-marketingchef Philippe Le Floc'h liet gisteren aan nieuwsagentschap AP verstaan dat "het systeem er zeker zal komen, ook uit economische overwegingen". De FIFA praat immers met mogelijke investeerders. Telkens wanneer het spel stilligt, kunnen er eventueel reclameboodschappen getoond worden.

Ook in België zijn er na een nochtans zeer aarzelende start steeds meer voorstanders van de videoref te vinden. De Pro League besliste eind vorig jaar op basis van een principeakkoord om volgend seizoen de videoref volledig te implementeren, voor alle wedstrijden. Op voorwaarde evenwel dat de IFAB daarvoor in de lente zijn goedkeuring geeft.