Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Nieuws

Geblesseerde Nadal geeft op tegen Cilic

Rafael Nadal heeft zijn partij in de kwartfinales van de Australian Open tegen de Kroaat Marin Cilic vroegtijdig beëindigd.

Foto Mark Cristino/EPA

Rafael Nadal is in de kwartfinale van de Australian Open uitgeschakeld. De Spaanse nummer één gaf in de vijfde set en na bijna vier uur spelen op wegens een bovenbeenblessure. Zijn tegenstander, de als zesde geplaatste Kroaat Marin Cilic, gaat daarmee door naar de halve finale. Vorig jaar bereikte Nadal nog de finale, waarin hij verloor van aartsrivaal Roger Federer.

Lang gingen Nadal en Cilic gelijk op (6-3, 3-6, 7-6(5), 2-6, 0-2.). Aan het eind van de vierde set kreeg Nadal steeds meer last van zijn blessure. Hij verloor die vierde set met 6-2 en liet zich behandelen. Na twee games in de vijfde set en wat kramp verder gaf de Spanjaard op.

Cilic neem het in de halve finales op tegen Kyle Edmund. De ongeplaatste Brit boekte een verrassende overwinning op Grigor Dimitrov, de Bulgaarse nummer drie van de wereld (6-4, 3-6, 6-3, 6-4).

Edmund verslaat Dimitrov

Enkele uren na de stunt van Mertens zorgde Kyle Edmund in het mannentoernooi voor minstens zo’n grote verrassing. Bij afwezigheid van Andy Murray, de enige Brit in het hoofdtoernooi, was hij in vier sets te sterk voor Grigor Dimitrov (6-4, 4-6, 6-3 en 6-4).

Het belangrijkste wapen van Edmund is zijn sterke forehand. Daarmee wist hij genadeloos toe te slaan op zwakke tweede services van de Bulgaar. Op 4-4 in de vierde set plaatste Edmund de beslissende break. Edmund is de nummer 49 van de wereld en heeft voor het eerst in zijn carrière de halve finales op een grandslamtoernooi bereikt.

In het gemengd dubbelspel werden de Nederlandse dubbelspecialist Jean Julien Rojer en zijn partner Demi Schuurs uitgeschakeld in de tweede ronde. Zij verloren in twee sets van Gabriela Dabrowski en Mate Pavic: 6-1 en 6-3. Daarmee is er nog één Nederlander actief in Australië: Matwe Middelkoop speelt woensdag met Johanna Larsson in de kwartfinale van het gemengd dubbelspel tegen het duo dat Rojer en Schuurs uitschakelde.

De Belgische Mertens

De Belgische Elise Mertens heeft dinsdag voor een grote stunt gezorgd door als ongeplaatste speler de halve finales op de Australian Open te bereiken. Mertens versloeg in de kwartfinales de als vierde geplaatste Elina Svitolina.

Elise Mertens dinsdag. Foto Issei Kato/Reuters

Mertens maakte vooral indruk met haar backhand waarmee ze haar Oekraïense tegenstander veel liet lopen. De Belgische brak daarmee op 1-1 in de eerste set Svitolina en nogmaals op 4-2. Uiteindelijk won ze die set met 6-4.

Daarmee was het verzet van de Oekraïense gebroken want in de tweede set stond Mertens binnen korte tijd met 5-0 voor. Ze mocht voor de wedstrijd gaan serveren en maakte de partij meteen af: 6-4 en 6-0. De Belgische neemt het in de halve finale op tegen Carolina Wozniacki (2) of Carla Suárez.

Mertens kent een bijzonder goed begin van 2018. In het Australische Hobart verdedigde ze eerder dit jaar succesvol haar WTA-titel en nu is ze op de Australian Open al vijf wedstrijden op rij ongeslagen. Mertens stond voor het grandslamtoernooi op plaats 37 van de wereld maar zal door haar prestatie flink stijgen. Ze is de eerste Belgische sinds Kirsten Flipkens in 2013 (Wimbledon) die tot de laatste vier op een grandslamtoernooi is gekomen.