Luister naar

‘Lang op gezinshereniging wachten hindert integratie’

Nieuws
Als asielzoekers lang moeten wachten tot ze weten of hun gezin ook mag overkomen, heeft dat negatieve gevolgen voor hun integratie. Dat zegt Vluchtelingenwerk Nederland, naar aanleiding van berichtgeving over bezuinigingen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
Eline Kuijper Eline Kuijper
dinsdag 23 januari 2018 om 03:00

Den Haag

De IND voerde afgelopen zomer bezuinigingen door, terwijl het de dienst niet lukt om wachtlijsten weg te werken voor mensen die een aanvraag doen voor gezinshereniging. De afdeling die zulke aanvragen behandelt, kampt al jaren met een grote achterstand.

In december moesten mensen gemiddeld 319 dagen wachten op een beslissing over gezinshereniging, terwijl de wettelijke norm op zes maanden ligt. Desondanks is het aantal voltijdbanen op die afdeling in september vorig jaar teruggebracht van 220 naar 185, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Vluchtelingenwerk Nederland herkent het beeld van de lange wachtlijsten, zegt Martijn van der Linden van die organisatie. ‘In 2015 en 2016 kwamen er ineens heel veel vluchtelingen. Toen liep de IND al een achterstand op met de asielaanvragen, tot een wachttijd van een jaar of langer. Daarna pas mochten ze een aanvraag indienen voor gezinshereniging. De IND kon dus al lange tijd zien aankomen dat het er veel zouden zijn.’

huilende vaders

Van der Linden vindt het onbegrijpelijk dat er op die post is bezuinigd. ‘We zien huilende vaders met foto’s van hun kinderen. En bij de begeleiding van de integratie zien we dat het negatieve effecten heeft. We zien klachten van stress, zorgen en gezondheidsklachten. Mensen zitten met hun hoofd bij hun gezin en niet bij het leren van Nederlands.’

Behalve uit Eritrea, zijn het met name vluchtelingen uit Syrië die zo lang op hun gezin moeten wachten. Door de Turkijedeal, afspraken tussen de ­Europese Unie en Turkije om de toestroom van vluchtelingen in te dammen, kunnen veel gezinnen pas Syrië uit als ze toestemming hebben voor gezinshereniging. Tot die tijd leven ze in een appartementje in een stad in de regio, of zijn ze bij familie of vrienden ondergebracht.

Van der Linden: ‘Als het allemaal langer duurt, raakt op een gegeven moment het geld op. Er zijn ook mensen die al die tijd op straat leven of in vluchtelingenkampen verblijven.’

Toenmalig staatssecretaris van Asielzaken Klaas Dijkhoff zei in 2016 dat de wachttijden in de zomer van 2017 weer teruggebracht moesten worden tot het maximum van zes maanden.

De IND kreeg eind 2016 extra mensen voor die klus, maar ondanks de lange wachttijden werd er een aantal maanden daarna toch weer bezuinigd.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid verwacht nu de zaak dit voorjaar op orde te hebben. Vluchtelingenwerk Nederland zal het proces kritisch blijven volgen, bezweert Van der Linden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.