Luister naar

Veel toeristen en een bouwstop op huisjes

Nieuws
Jaarlijks groeit het aantal toeristen dat de duinen, stranden en de zee opzoekt. Maar waar moeten ze allemaal slapen?
Jochem van Staalduine redactie vk
dinsdag 23 januari 2018 om 03:00
Veel toeristen en een bouwstop op huisjes
Veel toeristen en een bouwstop op huisjes

Amsterdam

17,6 miljoen buitenlandse toeristen bezochten Nederland vorig jaar – 11 procent meer dan het jaar ervoor, volgens maandag gepubliceerde cijfers van NBTC Holland Marketing, dat marketing van Nederland in binnen- en buitenland verzorgt. Bijna 15 procent van die buitenlandse bezoekers bezocht Nederland in de eerste plaats om de kust. Die doet in groei nauwelijks onder voor de immens populaire hoofdstad: het is plus 11 procent voor de kuststrook om plus 12 procent voor Amsterdam.

De populariteit zadelt de kustprovincies op met een capaciteitsprobleem. Ongebreideld nieuwe vakantieparken bouwen, kan sinds een jaar niet meer. Zestig organisaties, van overheden tot milieuorganisaties en ondernemersverenigingen, tekenden in februari 2017 namelijk het kustpact. Daarin staat naar goed poldergebruik dat Nederland aantrekkelijk moet blijven als toeristische bestemming, maar dat tegelijkertijd de natuur moet worden beschermd. Exploitanten van vakantiehuisjes zoals Roompot en Landal mogen alleen nog nieuwbouw neerzetten op plekken die nu al zijn bebouwd. Bestaand ­natuurgebied blijft natuur.

oude parken

Gevraagd naar een oplossing voor de huisvesting van de groeiende stroom toeristen zijn bedrijven en experts unaniem: investeren in de ouwe meuk. Nederland heeft veel oude ­vakantieparken. De meeste van de Nederlandse recreatiewoningen zijn gebouwd vóór 1990, meldt makelaarsvereniging NVM. Veel van die huisjes voldoen niet meer aan de ­eisen van deze tijd. Het gevolg is dat vakantieparken verpauperen, zegt Bjørn van den Boom, die namens ­Natuurmonumenten onderhandelde over het kustpact. ‘Nieuwe bungalowparken trekken de bestaande leeg’, zegt Van den Boom. Als voorbeeld noemt hij vakantiepark Marina Beach bij Hoek in Zeeland. Daar wonen nu arbeidsmigranten, vermoedelijk omdat het voor toeristen niet meer luxe genoeg is.

Ook de grote exploitanten van vakantiehuisjes zweren bij het opkalefateren van oude parken. ‘Wij kijken eerder naar herontwikkeling dan naar bijbouwen’, zegt Thomas Heerkens, bestuursvoorzitter bij Landal. ‘In onze pijplijn zitten nog voldoende nieuwe en herontwikkelde vakantiehuizen’, zegt een woordvoerder van Roompot. Cijfers over de geplande groei in de komende jaren kan Roompot niet geven.

Je hoort de ondernemers niet klagen over gefnuikte winstkansen door het kustpact, en dat is ook niet zo verwonderlijk: in de aanloop naar dat pact zijn meer vakantiewoningen ­opgeleverd dan ooit. Projecten die bij de ondertekening ervan in de pijplijn zaten, mochten worden af­gemaakt. Dat resulteert in de periode 2017-2019 in 6200 nieuwe huisjes, hotelkamers, appartementen en ­lig­plaatsen aan de kust, aldus ­Natuurmonumenten. Ter ver­gelijking: tussen 2014 en 2016 ­kwamen er 1741 huisjes, kamers en ligplaatsen bij.

rust

Is dat genoeg om de verwachte toename van het aantal toeristen in de komende jaren op te vangen? Makelaarsvereniging NVM verwacht van niet. ‘Restrictief beleid zoals het kustpact en het transformeren van verouderde vakantieparken zet extra druk op de prijzen’, schreef de makelaarsvereniging in een rapport over vakantiehuizen uit 2017. Vraag en aanbod zullen uit elkaar drijven, de markt zal opdrogen en de prijzen zullen in een jaar tijd met 10 procent stijgen. In de populaire kustgebieden en op de Waddeneilanden kan die prijsstijging nog hoger uitvallen, denkt de makelaarsvereniging. ‘Kopen aan de kust wordt moeilijker’, beaamt Gré Beekers van adviesbureau ZKA, gespecialiseerd in vrije­tijdseconomie.

Huisjes in vakantieparken worden door de bouwstop dus duurder. Zowel de investeerder met spaargeld als de toerist zal dat in de portemonnee voelen. Maar voor de samenleving als geheel is de prijsstijging niet erg, vindt Cees-Jan Pen, lector Ondernemende Regio aan de Fontys Hogescholen. ‘Het is de ultieme kans voor vernieuwing van de voorraad vakantiehuizen. Er is vraag en door de lage spaarrente is er genoeg geld beschikbaar.’ Het lagere rendement voor investeerders is niet zo erg, zegt Pen.

Zo’n bouwstop was dan ook helemaal geen slecht idee, vindt Pen: het sparen van de bestaande natuurgebieden is juist uit economische overwegingen verstandig. ‘De toeristen komen naar de Nederlandse kust voor rust en het open karakter van de natuur.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.