Direct naar artikelinhoud

Stephen Fry wordt lichtelijk kierewiet in een stad van modder

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

De Huaca de la Luna, met de Cerro Blanco op de achtergrond.Beeld Wikipedia

Lima, 23 januari 2002

We stonden vanochtend om kwart voor vijf op voor onze vlucht naar Trujillo, derde stad van Peru, een elegante koloniale plaats in het noorden. Vlakbij liggen twee bizarre bezienswaardigheden: modderstad Chan-Chan en de dubbele piramides Huaca del Sol en Huaca de la Luna. Ook de piramides zijn van modder, en aangezien ze ongelooflijk oud zijn, hebben ze een en ander te lijden gehad.

Huaca del Sol was ooit het grootste door mensen opgetrokken bouwwerk op het westelijk halfrond. Maar door de el niño van de jaren tachtig is veel weggespoeld.

Het werd gebouwd door de Moche, een vriendelijk, welvarend volk dat zo handig de bedding van rivieren verlegde dat dit een zeer vruchtbaar deel van Peru werd. Ze hadden het zo goed voor elkaar dat ze tevreden waren met pottenbakken en textiel weven.

In 800 voor Christus of daaromtrent werden ze overwonnen door de Chimú, die op de aardige gedachte kwamen een complete stad van modder te bouwen.

We werden allemaal lichtelijk kierewiet onder de verzengende zon, terwijl we dwaalden door de stad van modder. Daarna bezochten we de Huaca del Sol en Huaca de la Luna, één blik volstond om te zien dat beide verweerde piramiden gemaakt waren van... modder. Nu is het geduld van BBC-kijkers heel groot, maar niet zo eindeloos dat ze een documentaire uitzitten die meer dan één bouwwerk van modder te bieden heeft.

Stephen Fry (1957), Engelse komiek en schrijver. Uit: Rescuing the Spectacled Bear - A Peruvian Diary. Hutchinson, 2002.