Direct naar artikelinhoud

'We willen een aparte bouwplaats waar afval wordt gerecycled'

Toen orkaan Irma was uitgeraasd op Sint Maarten groeide het afvalprobleem op het eiland naar zorgwekkende hoogten. Start-ups worden uitgenodigd om met ideeën te komen voor hergebruik.

Een arbeider gebruikt een snijbrander om een vrachtwagen te ontmantelen. Na de orkaan Irma moeten nog duizenden wrakken worden opgeruimd.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Enorme bergen afval, die smeulen, roken en stinken. Sint Maarten was er al mee vertrouwd. Na de passage van de orkaan Irma, in september vorig jaar, nam de hoeveelheld puin uiteraard alleen maar toe. Een voortdurend smeulend hoofdpijnprobleem. Maar volgens het Rode Kruis valt er iets goeds mee te doen.

De hulporganisatie was op Sint Maarten, met hulp ook van collega's van andere landen binnen het koninkrijk, zowel voor als direct na Irma opvallend actief. Noodopvangcentra werden ingericht, voedsel en water ging naar de bevolking, en een eerste inventarisatie van de schade was snel gereed. Nu komt de wederopbouw.

Eiland-herstel

Volgens het Rode Kruis kan juist dat wat stuk ging en op de afvalberg belandde, bijdragen aan het herstel van het eiland. Een aantal maanden geleden riep de organisatie start-ups op om met ideeën voor recycling te komen. De eerste daarvan, zo is de bedoeling, zullen snel in de praktijk worden gebracht.

'Zo'n 130 bedrijven hebben zich gemeld', vertelt Iris van Deinse van het Rode Kruis in Den Haag. 'Daaronder zijn ook ondernemers die ervaring hebben met orkaanschade.' Veel van de bedrijfjes komen uit Nederland, maar zij zullen lokaal, op Sint Maarten dus, hun personeel winnen voor recycling van het afval.

Wie de stortplaatsen van het eiland kent, weet dat die zich momenteel helemaal niet voor hergebruik lenen. 'Dat klopt', zegt Van Deinse. 'Daarom willen we ook een aparte bouwplaats opzetten. Een hele klus, maar het moet kunnen. Daar verzamelen we het afval dat kan worden gerecyceled. Daar komen de werkplaatsjes. En uiteindelijk moet er ook de Bouwmarkt komen om de spullen weer te verkopen.'

'I survived Irma'

Wat valt er zoal uit de enorme bergen puin te halen? De ondernemers die zich bij het Rode Kruis meldden, zien allerlei mogelijkheden. Van oud plastic zijn tegels te maken, of orkaanbestendige 'shutters' voor de ramen van huizen. Hout dat door Irma is losgewrikt en over het eiland gespuugd, kan van pas komen voor het maken van meubelen.

En dan zijn er nog de dekzeilen die hulporganisaties als het Rode Kruis na de orkaan uitdeelden aan mensen die letterlijk geen dak meer boven het hoofd hadden. Volgens Iris van Deinse kunnen die zeilen hergebruikt worden voor tasjes, die weer verkocht kunnen worden aan toeristen op Sint Maarten - wanneer die zich er weer melden.

T-shirts met 'I survived Irma' waren op Sint Maarten al te koop. 'Rebuilt by Irma' kan straks wellicht op de tasjes.


Dit schreven wij eerder over Sint Maarten

Staatssecretaris Knops ziet tussen de puinhopen van Sint Maarten dat er inderdaad 'nog wel wat te doen is'
CDA-staatssecretaris Raymond Knops van Koningsrelaties komt maandag voor het eerst kijken naar de verwoeste eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Hij moet er in een politiek mijnenveld opereren.

Regering van Sint Maarten gevallen: meerderheid parlement zegt vertrouwen in premier Marlin op
 
Op Sint Maarten is de regering van premier William Marlin ten val gebracht. Een meerderheid van acht leden in het parlement van het eiland heeft donderdag het vertrouwen opgezegd. Het achttal politici wil, in tegenstelling tot Marlin, volledig akkoord gaan met de Nederlandse eisen voor hulp bij de wederopbouw. 

Drie opties voor de patstelling tussen Nederland en Sint Maarten 
Twee maanden nadat orkaan Irma over Sint Maarten raasde, is nog altijd onduidelijk hoe Nederland het zwaar getroffen eiland financieel gaat bijstaan. Het kabinet heeft een hulpfonds van enkele honderden miljoenen euro's gereserveerd, maar wil zeker weten dat het geld goed terecht komt. De vraag is alleen: wie op het eiland gaat die garantie geven?

Sint Maarten toch akkoord met hulpvoorwaarden Nederland
De regering van Sint Maarten heeft op de valreep ingestemd met de voorwaarden die Nederland stelt aan de financiering voor de wederopbouw van het eiland. 

'Nederland chanteert Sint Maarten, in een bepaalde zin' 
De spanning tussen Nederland en Sint Maarten over de voorwaarden van financiële steun loopt op. Premier Rutte stelt zijn bezoek aan het door de orkaan Irma verwoeste eiland nu uit. Een logisch besluit?