Direct naar artikelinhoud

Amazon maakt caissière overbodig in kassaloze winkel

Een klant scant zijn telefoon bij de ingang van de Amazon Go-winkel in Seattle.Beeld AP

Amazon opent een winkel zonder kassa’s. Ook in Nederland nemen klanten het werk van de caissière over.

Amazon opende gisteren in Seattle een supermarkt zonder caissières voor het publiek. Honderden camera’s houden bij welke producten de klant pakt of terugzet. Afrekenen bij de kassa hoeft niet, dankzij de app gaat betalen vanzelf. De retailgigant kan de technologie gaan inzetten bij de Whole Foods-supermarkten die het vorig jaar in de VS heeft gekocht. Maar ook is het concept zelf goed te verkopen aan andere supermarktketens.

'De Amazon-dienst lijkt me makkelijker in het gebruik dan de zelfscankassa in Nederlandse supermarkten'
Wim Biemans, universitair hoofddocent innovatie en marketing

Is het een formule die de wereld gaat veroveren? “Ik hoop het, ik zou er zeker gebruik van maken”, zegt Wim Biemans, universitair hoofddocent innovatie en marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Het is een geavanceerde combinatie van technieken. En de dienst lijkt me makkelijker in het gebruik dan de zelfscankassa in Nederlandse supermarkten. Ook voor ouderen is het goed te doen.”

Privacy

Biemans verwerkt Amazon Go in zijn lessen over innovatieve dienstverlening. Sommige studenten reageerden aanvankelijk aarzelend op het concept vanwege hun privacy, ook al zetten ze hun hele leven op Facebook. Maar inmiddels zijn de meesten enthousiast.

Noem Amazon Go geen gimmick, zegt Biemans. “Als Amazon de technologie gaat verkopen, kan dat veel geld opleveren.” Biemans maakt een vergelijking met de eerste internetbank Security First Network Bank uit de VS. “Toen ze alle processen en systemen voor internetbankieren hadden ontwikkeld, stopten ze als bank en verkochten de technologie aan duizenden banken wereldwijd.”

Supermarkten moeten wel mee met de technologische ontwikkelingen om niet als V&D te eindigen
Jules van Well van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel

Is caissière een uitstervend beroep? Ook in Nederlandse supermarkten nemen klanten steeds vaker het werk over, zegt Jules van Well, manager arbeidsmarkt bij Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, dat de supermarktbranche vertegenwoordigt. Klanten van Albert Heijn kunnen bijvoorbeeld in 240 winkels zelf scannen, met handscanner of mobieltje. Van Well: “Klanten waarderen die service. Ze hoeven niet in de kassarij te staan om hun spullen op de lopende band te leggen.”

De overname van Bol.com door Ahold, de investeringen van Jumbo in een eigen techcampus: supermarkten moeten wel mee met de technologische ontwikkelingen om niet als V&D te eindigen, zegt Van Well. Deze marktleiders werken aan hun eigen systemen, marktvolgers zouden nieuwe technologie kunnen inkopen, zegt hij. Bijvoorbeeld bij Amazon. De Amerikanen zijn niet de eerste, in China bestaan al winkels zonder kassa.

Er zullen banen verdwijnen, zegt Van Well. Maar helemaal zonder kassamedewerker gaat het nog niet. Zo is er toezicht nodig bij de verkoop van alcohol en tabak. “Consumenten hechten aan het praatje met de caissière. Een winkel kan dus juist klanten trekken met menselijk contact.”

Albert Heijn opende in 2015 zijn eerste supermarkt zonder kassamedewerkers.