Direct naar artikelinhoud

Boer kan fipronil-mest niet kwijt door groot onderhoud bij verbrandingscentrale

Door middel van verbranding van mest wekt BMC genoeg groene stroom op om een middelgrote stad van elektriciteit te voorzien.Beeld arie kievit

Er ligt een fipronil-mestberg van minimaal 11.000 ton te wachten op verwerking. De enige gespecialiseerde verbrandingscentrale gaat dicht voor onderhoud.

Pluimveehouders kunnen hun met fipronil vervuilde mest niet kwijt nu BMC Moerdijk, de enige centrale die speciaal ontworpen is voor de verwerking van pluimveemest, zes weken dicht gaat voor groot onderhoud. “Helaas is het einde van de fipronil-crisis voor veel pluimveehouders nog niet in zicht”, zegt Gerd-Jan de Leeuw, manager mest en mineralen van energiecentrale BMC Moerdijk.

Sinds de sector afgelopen zomer werd geconfronteerd met de in eieren aangetroffen insecticide, zitten veel kippenboeren in hun stallen opgescheept met vervuilde mest.

'Helaas is het einde van de fipronil-crisis voor veel pluimveehouders nog niet in zicht'
Gerd-Jan de Leeuw van BMC Moerdijk

Groot onderhoud

BMC Moerdijk is momenteel de enige afvoermogelijkheid voor de fipronil-mest. Experts hebben ruim zes weken nodig om de centrale weer up tot date te krijgen. BMC Moerdijk, dat jaarlijks een derde van de totale landelijke pluimveemestproductie verwerkt, gaat vanaf half mei dicht.

Daarmee verliest de sector de belangrijkste mestverwerker met een maximale capaciteit van 1000 ton vervuilde mest per week.

De Leeuw: “Na tien jaar intensief gebruik van onze centrale is groot onderhoud onvermijdelijk. Alles zal uitgebreid geïnspecteerd worden en onderdelen worden hersteld of vervangen. Voor een aantal heel specialistische werkzaamheden hebben we al lang van te voren afspraken gemaakt met experts.”

Intussen stapelt zich een vervuilde kippenmestberg op ter grootte van zo’n 11.000 ton, schat het Poultry Expertise Centre (PEC) in Barneveld, het samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en kennisinstellingen die betrokken zijn bij de pluimveesector.

Getroffen leghenhouders die met onverwerkte fipronil-mest opgescheept zitten, kunnen zich sinds vorige week anoniem melden bij het PEC.

“Tot nu toe hebben we om precies te zijn 2238 contacten gehad”, zegt manager Eltjo Bethlehem van het PEC. “Zo’n 65 tot 70 procent daarvan betreft die met pluimveehouders.”

'Bij hogere temperaturen kan mest gaan broeien en worden die opgeslagen mestbergen mogelijk ziektebronnen'
Eltjo Bethlehem van het PEC

Niet zonder risico

Het blijft niet bij de 11.000 ton onverwerkte, vervuilde mest, voorziet Bethlehem. “Het melden loopt nog dus ik vermoed dat het nog wel meer wordt.”

De opgeslagen mesthopen zijn niet zonder risico, stelt Bethlehem. Als de onverwerkte mest goed ligt opgeslagen komt er volgens hem weliswaar niet zomaar fipronil in het milieu terecht. “Maar bij hogere temperaturen kan mest gaan broeien en worden die opgeslagen mestbergen mogelijk ziektebronnen.” Verontreinigde pluimveemest moet worden verbrand omdat fipronil bij andere verwerkingsmethoden, zoals compostering of droging, onvoldoende wordt afgebroken.

Behalve bij BMC Moerdijk konden pluimveehouders hun vervuilde mest eind vorig jaar tijdelijk kwijt bij afvalenergiecentrale ARN in Weurt, dat met name mest die uit minder dan de helft uit droge stof bestaat kan verwerken. Het ging toen om 2500 ton.

Maar ARN heeft geen capaciteit meer om het probleem op te lossen en is bovendien technisch niet toegerust op mestverbranding.

BMC Moerdijk had de pluimveehouders graag tegemoet willen komen door bijvoorbeeld opslagruimte aan te bieden voor de vuile mest, maar door het aanstaande groot onderhoud heeft het bedrijf daar op het moment geen capaciteit voor. “Nu de centrale minimaal zes weken geen pluimveemest kan verwerken zullen de opslagen van BMC Moerdijk voor die tijd leeg moeten zijn om tijdens het onderhoud de mest op te kunnen slaan van de vaste leveranciers, zoals de pluimveehouders die via Coöperatie DEP aandeelhouder zijn. Hierdoor heeft BMC Moerdijk nu geen verwerkingsruimte beschikbaar voor fipronil-mest.”

Lees ook: Het fipronil is uit het ei, maar de onzekerheid nog niet uit de boer