Direct naar artikelinhoud
Langs de velden

AFC komt eindelijk van de laatste plek af

AFC heeft zich los weten te maken van de laatste plek en ook de korfballers van Blauw-Wit hebben goede zaken gedaan. Dit gebeurde er dit weekend op de Amsterdamse sportvelden.

AFC klom door de eerste overwinning in 2018 naar de voorlaatste plaats.Beeld Proshots

Amateurvoetbal

AFC is na twee maanden geen laatste meer in de tweede divisie. Door doelpunten van Matthijs Jesse en Thomas van den Houten werd IJsselmeervogels op sportpark Goed Genoeg met 2-0 verslagen.

AFC, waar volgend seizoen oud-speler Uli Landvreugd coach wordt, klom door de eerste overwinning in 2018 naar de voorlaatste plaats. De nieuwe hekkensluiter TEC heeft een punt minder, maar de ploeg uit Tiel heeft wel een duel minder gespeeld.

De Dijk heeft de overwinning bij De Treffers van vorige weekeinde geen goed vervolg kunnen geven. Excelsior Maassluis won zaterdag op sportpark Schellingwoude met 3-1.

Twee verdedigingsfouten binnen drie minuten in de tweede helft bij een 1-1 stand (doelpunt van De Dijk van verdediger Tony Tol) werden de ploeg van coach Jochem Twisker uiteindelijk fataal en daardoor is De Dijk op de veertiende plaats nog steeds in degradatiegevaar in de tweede divisie.

Excelsior Maassluis-speler Elson Do Rosario Almeida in duel met Kevin Westmaas van De Dijk.Beeld Pro Shots / Martijn Buskermolen

De amateurs van Ajax hebben hun eerste competitiewedstrijd in 2018 in de zaterdag hoofdklasse B gewonnen. In Zwolle werd Berkum met 2-1 verslagen. Jack van Moerkerk en Kenneth Misa-Danso maakten de doelpunten voor Ajax, dat het duel met negen spelers eindigde. Stanley Akoy (direct rood) en Bilal el Amrani (twee keer geel) werden uit het veld gestuurd.

Door de zege klimt Ajax naar de tweede plaats in de rangschikking. Koploper Genemuiden heeft vijf punten meer, maar ook een wedstrijd meer gespeeld.

Basketbal

Aron Royé heeft bij zijn rentree bij de basketballers van Apollo meteen zijn waarde bewezen. De spelverdeler keerde afgelopen week na een kort avontuur bij Donar uit Groningen terug in Amsterdam en Royé was tegen Aris Leeuwarden meteen goed voor veertien punten, tien assists en zes rebounds. Mede daardoor won Apollo met 82-76.

De zege betekende het einde van de negatieve reeks van de Amsterdammers van negen nederlagen op rij.

Korfbal

Blauw-Wit heeft goede zaken gedaan in de strijd om de play-offs. De ploeg van coach Barry Schep won thuis de topper tegen landskampioen en Europa Cupwinnaar TOP uit Sassenheim met 26-23. De basis voor de overwinning werd in de eerste helft gelegd.

Blauw-Wit stond bij rust met 18-10 ruim voor. In de tweede helft kwam TOP beter in de wedstrijd, maar de zege van Blauw-Wit kwam geen moment in gevaar. Momo Stavenuiter werd met negen doelpunten topscorer aan de kant van Blauw-Wit.

Schermen

Het zeventienjarige schermtalent Daniël Giacon heeft zich verrassend gekwalificeerd voor de EK en WK bij de senioren op het onderdeel floret. Giacon (SchermCentrum Amsterdam) plaatste zich door bij het wereldbeker-toernooi in Parijs bij de beste 32 schermers te eindigen. Hij versloeg in Parijs onder andere de nummer twee van de wereld, de Amerikaan Alexander Massialas.