Direct naar artikelinhoud
Man of the match

Ajax mag blij zijn met aanwinst 'Nico' Tagliafico

Het Parool geeft alle voetballers van Ajax en die van de tegenstander na hun wedstrijd een cijfer. Hoe zien de rapporten eruit na Ajax-Feyenoord? En wie is man of the match?

Nicolás Tagliafico.Beeld Proshots

Wie is the man of the match?
Nicolás Tagliafico. Roepnaam Nico. 

Nico? Hij is toch een Argentijn?
Ja, maar Nico klinkt prima tussen de oer-Hollandse namen Klaas-Jan, Frenkie, Donny en André. En het bekt lekker. Zijn naam zong zondagmiddag heerlijk rond in de Johan Cruijff Arena na zijn publiekwissel: 'Nicoóó, Nicooóó, Nicooóó!' 

Hij kreeg een publiekswissel van de nieuwe trainer Erik ten Hag? 
Jazeker. De rol van Tagliafico in de 2-0 zege op Feyenoord was doorslaggevend. In de 50ste minuut was de kleine linksback mee naar voren gesneld. Zijn lage voorzet op Donny van de Beek betekende de 1-0. Drie minuten later tekende de andere back van Ajax, Joël Veltman, voor de assists bij de 2-0: een kopbal van Klaas-Jan Huntelaar. Daarmee was de klassieker gespeeld.

Speelde Tagliafico een foutloze partij?
Nee, dat niet. Vlak voor rust verloor hij even zijn tegenstander Steven Berghuis uit het oog. Die kopte bijna raak, maar keeper André Onana redde fraai. Maar in algemene zin mag Ajax blij zijn met deze aanwinst. 

Waarom is hij pas op 25-jarige leeftijd naar Europa gekomen?
"Ik ben geen ster zoals Tevez of Agüero," zegt Tagliafico bescheiden. Hij is linksback, altijd geweest, dienstbaar en hardwerkend voor zijn clubs Banfield en Independiente.

Zijn voorbeelden? Juan Pablo Sorín, de excentrieke linksback, aanvoerder van Argentinïe op het WK 2006. En Javier Zanetti, die negentien jaar in dienst was van Internazionale. Hij beschouwt ze als vakbroeders. 

Heeft hij iets weg van één van de twee?
Nee. Tagliafico is geen bijzondere verschijning op de velden. Hij is eerder gewoon dan opvallend. Ook tegen Feyenoord maakte hij het niet moeilijker dan strikt noodzakelijk: stevig in de duels, slim anticiperend op situaties en efficiënt aan de bal.

Dat maakt hem een zeer bruikbare versterking voor Ajax, dat hiervoor de speelse Daley Sinkgraven en de onstuimige Mitchell Dijks op die positie had staan. 

Wat vindt Tagliafico zelf allemaal van zijn geslaagde debuut?
Hij pakte de regie zoals hij zelf vooraf had gehoopt: "Debuteren in een klassieker en in eigen stadion is echt bijzonder. Ik moet ervan genieten. Zorgen dat dit mij mijn hele leven zal bijblijven." En dat is gelukt.

De rol van Tagliafico in de 2-0 zege op Feyenoord was doorslaggevend.Beeld Proshots

De cijfers

Ajax:
André Onana 7
Joël Veltman 7,5
Matthijs de Ligt 7,5
Frenkie de Jong 6
Nicolás Tagliafico 8
Donny van de Beek 7
Lasse Schöne 5,5
Hakim Ziyech 6
David Neres 5
Klaas-Jan Huntelaar 6
Justin Kluivert 5

Wissels:
Siem de Jong - ('85 voor Donny van de Beek)
Max Wöber - ('87 voor Nicolás Tagliafico)

Feyenoord:
Brad Jones 5
Jerry St. Juste 7
Sven van Beek 6,5
Renato Tapia 6
Tyrell Malacia 7
Karim El Ahmadi 6
Jens Toornstra 5
Tonny Vilhena 6
Steven Berghuis 6,5
Nicolai Jørgensen 5
Jean-Paul Boëtius 5 

Wissels:
Bilal Basacikoglu - ('73 voor Boëtius)
Sofyan Amrabat - ('63 voor Berghuis) 
Ridgeciano Haps - ('85 voor Tyrell Malacia)

Lees ook: Ajax pakt de winst in matige Klassieker