Wie wel eens wat bestelt bij Rose Bikes in Bocholt weet dat het bestelde in een doosje thuis bezorgd wordt. Van ketting tot voorvork en van shirtje tot binnenband. 3000 producten per dag gaan er uit, daar in Bocholt. We konden een kijkje nemen tijdens de introductie van de nieuwe X-Lite.

250.000

Rose is naast producent van fietsen dus ook een ‘versandhaus’. Het heeft vestigingen in Bocholt en München waar je terecht kunt voor fietsen, kleding, accessoires, onderdelen en onderhoud. Alle goederen komen binnen in het centrale magazijn. Dat is dan ook weer verdeeld in verschillende afdelingen. Waar de onderdelen binnenkomen is het zaak om een strakke planning te handhaven -anders treedt er zoiets als ‘stau’ op. Per dag komen daar ook circa 1000 artikelen binnen. Uiteraard wordt alles ingevoerd en meteen voorzien van een barcode. Daartoe worden de dozen met -pakweg- banden deels uitgepakt, gelabeld en gaat het door naar het voorraad magazijn. Daar is plaats voor 250.000 ‘kartonnen’. Dat zijn plaatsen in de stellingen. Dit gebeurt deels handmatig, deels via een interne transportlijn.

Naast de onderdelen is er ruimte voor 15.000 frames. De frames worden in het Verre Oosten geproduceerd en gelakt. In Bocholt wordt elk frame uitgepakt, gecheckt en opnieuw verpakt. ‘Vroeger’ was er de catalogus van Rose: die kwam in maart uit en mensen begonnen massaal te bellen. Het hoogseizoen duurde tot oktober. Nu is er geen echt hoogseizoen meer: bestellingen komen op elk uur van de dag binnen. Het hele jaar door. Rond de 100 werknemers zijn er in de magazijnen; in het voorjaar toch net wat meer. Dan is de sneeuw verdwenen en wordt er meer gefietst. Opvallend: bij het inpakken van bestelde goederen draagt de inpakker armstukken – zo snijdt hij zich niet aan de kartonnen randen.

1 uur en vijf minuten

Hoe maken ze bij Rose een fiets? Daarvoor is weer een ander magazijn. De onderdelen en delen die gebruikt worden voor de opbouw staan daar -elke fiets die met de naam Rose de weg opgaat wordt met de hand gebouwd in Bocholt. Rose maakt veel wielen zelf en gebruikt daar onder andere apparatuur van Holland Mechanics voor. Tussen de 45 en 60 man (M/V) werken bij de afmontage. Het overgrote deel wordt custom gebouwd, er is slechts een kleine collectie ‘bike now’ modellen.

 

Voor elke klant is er een sheet met alle specificaties. Daar staan ook zaken op als een omgedraaide stuurpen en het aantal spacers. Een racefiets vraagt een uur en vijf minuten, een cyclocross fiets een paar minuten langer en voor een e-bike zijn ze vier uur bezig. En alles moet geheel in orde zijn, aangezien de fietsen rechtstreeks naar de klant gaan. Remmen, schakelen, lagers ingevet en uiteraard moeten de banden op spanning staan. Elke fiets wordt ook nog gecheckt door een andere monteur dan die de fiets bouwt. Daarna gaan ze in een fietsdoos en wordt die verstuurd. Rose gaat dit seizoen overigens in zee met Life Cycle, een Duitse mobiele ‘bike service’. Die kan de fiets thuis brengen en eventueel nog een keer 110 % afstellen.

rosebikes.nl