Direct naar artikelinhoud

Huizen in Amsterdam zijn goud waard, zien ook particuliere beleggers

Directeur Co Koning van Vastgoed Belang (r) tijdens de hoorzitting. Links op de foto directeur Frank van Blokland van IVBN.Beeld ANP

Particuliere beleggers zijn sterk in opkomst op de Amsterdamse woningmarkt. Dat leidt tot zorgen: zijn huizen om in te wonen of om winst mee te maken?

Er is een nieuw soort huiseigenaar in opkomst in Amsterdam. Vorig jaar kwam één op de acht verkochte woningen in Amsterdam in bezit van iemand die er zelf niet gaat wonen, een kleine belegger met twee tot vijftig huizen in eigendom. Dat is een verdubbeling ten opzichte van zo’n tien jaar geleden. Een winstgevende business, want er zijn gevallen bekend van mensen die voor twee ton een woning kopen, de kamers erin afzonderlijk verhuren en daarmee tot drieduizend euro aan huur per maand vangen.

Dreigt de stad in handen te vallen van ‘prinsen en patsers’, zoals het dinsdagavond werd verwoord in de Amsterdamse raadszaal? Een twintigtal mensen heeft zelfs meer dan honderd woningen in privébezit, meldde de Amsterdamse krant Het Parool anderhalve maand geleden. Onder hen ook prins Bernhard jr., de zoon van prinses Margriet, en dat leidde tot beroering tot ver buiten de hoofdstad. Wat is er aan de hand? Om daarachter te komen, hield de gemeenteraad een hoorzitting waar een lange reeks burgers, beleggers en deskundigen hun licht lieten schijnen over de kwestie.

Buy-to-let

Op zich is het goed te verklaren wat er in Amsterdam gebeurt. Wie geld heeft, gaat niet sparen, want dat levert niets op, en beleggen op de beurs is onzeker. Maar sinds de crisis voorbij is, blijven de prijzen op de Amsterdamse woningmarkt stijgen. En omdat Amsterdam groeit en de vraag naar woningen dus ook, lijkt de aankoop van een huis een zekere belegging. Buy-to-let, kopen om te verhuren, levert ook nog eens meteen geld op. Want er zijn genoeg mensen voor wie een hoge huur op te brengen is. Expats bijvoorbeeld of groepjes studenten die de huur delen.

Waarschuwingen kwamen er dinsdag in alle toonaarden. Deze beleggers kapen woningen weg, met name voor starters op de woningmarkt, gewoon doordat ze meer kunnen bieden. Daardoor drijven ze de koopprijzen op - wat trouwens ook ‘gewone’ kopers doen, relativeerde onderzoeker Christian Lennartz van de Rabobank, want driekwart van hen biedt boven de vraagprijs. En de huurprijzen stijgen mee. Wonen in Amsterdam wordt daardoor voor steeds minder mensen betaalbaar.

Niet alleen beleggers, ook 'gewone' kopers drijven de huizenprijzen op in Amsterdam

Bouwen

Maar is dat de schuld van de particuliere beleggers? Welnee, betoogde directeur Co Koning van brancheorganisatie Vastgoed Belang. Daarvoor zijn ze gewoon met te weinig. De belangrijkste schuldige is de gemeente zelf: die heeft de woningbouw tijdens de crisis stilgelegd, met de huidige tekorten als gevolg. “Stop met het stigmatiseren van de beleggers.”

Er is maar één echte methode om de Amsterdamse woningmarkt weer in balans te brengen, daarover was weinig meningsverschil: bouwen, heel veel bouwen om de tekorten weg te werken.

Al duurt het zeker tien jaar voordat dat een matigende invloed op de prijzen heeft, waarschuwde Frans Schilder van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Als het om nieuwbouw gaat, zijn beleggers trouwens onmisbaar - niet de particulieren, maar de grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. En dan helpt het, zei Frank van Blokland, directeur van hun belangenclub IVBN, als de gemeente lagere prijzen gaat vragen voor haar grond. “Anders komt er van dat bouwen weinig terecht.”