Direct naar artikelinhoud

'Cafeïne uit energydrinks veroorzaakt klachten bij kinderen'

De Nederlandse Vereniging voor ­Kindergeneeskunde wil dat energiedrankjes verboden worden voor ­kinderen onder de 18. Bij veel jongeren die zich melden met klachten als rusteloosheid en hartritmestoornissen, is het drankje de oorzaak.

'De grote merken sponsoren sporten en sporthelden en zijn daardoor populair'Beeld anp

1. Wat zijn het?

In kleurrijke verpakkingen en in tal van smaken, prijsklassen en merken staan de energiedrankjes in de schappen. "Energiedranken zijn in de jaren veertig in Japan ontwikkeld voor piloten die lang in de lucht zaten. Later ging Korea ze maken voor zakenmensen die lang wakker moesten blijven," aldus Jaap Seidell, hoog­leraar voeding en gezondheid aan de VU.

Niet voor kinderen dus. Toch zijn de suiker- en cafeïnehoudende blikjes vooral onder scholieren populair.

2. Waarom drinken kinderen het?

Dat komt door de marketing en doordat ze makkelijk verkrijgbaar zijn, zegt Carry Renders. Zij verdiept zich als onderzoeker aan de VU Amsterdam in een gezonde levensstijl voor kinderen.

"De grote merken sponsoren sporten en sporthelden en zijn daardoor populair. De alternatieve huismerken kosten amper 30 cent. Die worden soms met traytjes tegelijk bij de supermarkt gekocht en uitgedeeld. Als het blikje is uitgewerkt en kinderen moe worden, is de kans groot dat zij er nog één nemen."

3. Wat maakt die blikjes zo schadelijk?

De hoge dosis cafeïne die een kind binnenkrijgt van al die energydrinks, tast het ontwikkelende zenuwstelsel aan en veroorzaakt de klachten waar de Vereniging voor  Kindergeneeskunde voor waarschuwt. Daarbovenop komt de enorme hoeveelheid suiker, die dik maakt en slecht is voor de tanden. Verder heeft een scholier minder lichaamsgewicht om de cafeïne over te verdelen dan een volwassene, dus heeft die meer effect.

Het advies van het Voedingscentrum is daarom erg streng op de suiker- en cafeïnebommen. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum: "Dit product is duidelijk niet gezond. Laat het liever staan. Net als voor koffie geldt het advies: voor 13 tot 18 jaar maximaal één consumptie per dag, onder de 13 helemaal niet. De meeste kinderen vinden energy­drinks echter lekkerder dan koffie, dus drinken zij er meer van."

Als het blikje is uitgewerkt en kinderen moe worden, is de kans groot dat zij er nog één nemen
Carry Renders

4. Wat is een effectieve aanpak om de consumptie terug te dringen?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meent dat verbieden niet de oplossing is en vindt de waarschuwing op de blikjes en voorlichting door ouders genoeg.

De kinderartsen en het Voedingscentrum zijn het daar niet mee eens. De waarschuwing is te summier om gebruik te ontmoedigen. Postma-Smeets: "Net als op alcohol en tabak moet er een én-én-aanpak komen: voorlichten, verbieden op bepaalde plekken en ze lastiger verkrijgbaar maken."

5. Wat doet Amsterdam?

Een gemeentewoordvoerder: "De gemeente heeft geen mening over één specifiek drankje. Op basisscholen loopt een traject om kinderen water te laten drinken in plaats van suikerhoudende dranken. Dit willen wij uitbreiden naar middelbare scholen."

Lees ook: Kinderartsen: verbied verkoop energiedrankjes aan kinderen