Direct naar artikelinhoud
recept

Nee, geen frituurvet! Frikadelpan is Indonesisch en zoet

Nee, geen frituurvet! Frikadelpan is Indonesisch en zoet
Beeld TR beeld

Dit gerecht heeft niets te maken met de gefrituurde staaf van de snackbar, die officieel trouwens frikandel en niet frikadel heet. 

De frikadel duikt in de culinaire geschiedenis voor het eerst op in de zestiende eeuw als bal gehakt die destijds al in diverse Europese landen populair was. Bij ons is het woord frikadel zo'n beetje uitgestorven, terwijl je in Duitstalige landen nog wel een frikadelle kunt bestellen. 

In de Indonesische keuken heet dit gehaktbrood perkedel, maar het Nederlandse woord voor gehakt, frikadel dus, werd daar al snel overgenomen. Gehakt en aardappelpuree zijn de vaste ingrediënten voor een frikadel pan, voor het overige wordt er naar hartenlust gevarieerd aan de hand van de kruiden die zoal in huis zijn. Frikadel pan mag wat zoetig smaken. In dit geval heb ik ervoor gekozen er rietsuiker aan toe te voegen, maar dat kunnen ook twee eetlepels ketjap manis zijn.

Ingrediënten voor zes personen

1 kilo half-om-halfgehakt
2 sjalotjes
4 teentjes knoflook
1 rode peper
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 1/2 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
4 kruimige aardappelen
1/2 deciliter melk
2 eieren 2 theelepels Goela Java (Javaanse rietsuiker)
2 theelepels zout
versgemalen zwarte peper, paneermeel
50 gram boter

Recept

Schil de aardappelen en kook ze in twintig minuten gaar. Giet ze af, voeg de melk toe en stamp de aardappelen fijn tot een puree. Pel de sjalotjes en snij ze fijn. Pel de teentjes knoflook en snijd ze fijn. Snijd de rode peper in kleine ringetjes.

Doe het gehakt in een ovenschaal. Voeg de aardappelpuree, sjalotjes, knoflook, rode peper, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, korianderzaad, eieren, rietsuiker, zout en versgemalen zwarte peper toe en meng alles goed door elkaar. Zet de ovenschaal afgedekt twee uur in de koelkast zodat het gehakt kan opstijven. Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi paneermeel over het gehakt zodat een dun laagje ontstaat. Snijd de boter in kleine stukjes en verdeel deze over de ovenschaal. Zet de schaal in de oven en bak het gehaktbrood in veertig minuten gaar.

Maak ondertussen een sausje van sojasaus en het dubbele daarvan aan ketjap manis en voeg daar een ragfijn gesneden rode peper en een zo klein mogelijk gesneden sjalotje aan toe.

Haal het gehaktbrood uit de oven en snijd het in plakken. Serveer de frikadel pan met het sausje, een schaal witte rijst en geroerbakte groenten.

Lees hier meer recepten van Trouw.