Direct naar artikelinhoud
Uitleg

Het open dagen-circus barst los: wat te verwachten?

Het circus van open dagen barst ­deze week los. Hoe zien de komende maanden er voor de bijna 8000 achtstegroepers in de stad uit?

Het wordt spannend voor de populaire scholen in de stad, met het Hyperion en het Amsterdams Lyceum als koplopersBeeld anp

1. Hoeveel scholen moet een scholier bezoeken?

De ruim tachtig scholen in de stad hebben open dagen of open avonden. Sommige scholen organiseren 'scholenmarkten'. Zo kunnen achtstegroepers dinsdag verschillende scholen leren kennen op de scholenmarkt van schoolbestuur Esprit in het Marcanti College.

Daar stellen nieuwe schoolconcepten als Cartesius 2, Spring High en Denise zich voor. Dat scheelt tijd en heen-en-weer fietsen. Het Cartesius 2 had vorig jaar ­bovendien zo veel bezoekers dat er lange rijen stonden.

Het is een uitdaging om 12 of meer scholen te bezoeken in de krap twee maanden waarin open dagen worden gehouden. Ouders klagen al dat het 'niet te doen is' het bezoek te combineren met sport, werk, avondeten en zorg voor andere kinderen.

2. Waar moeten aanstaande brugklassers op letten?

Voor het eerst hebben de schoolbesturen, als vereniging Osvo, afgesproken dat er een plaatsingsgarantie is op een van de scholen op de voorkeurslijst. Om daar recht op te hebben, moeten scholieren wel genoeg scholen invullen.

Wie vmbo-­basis- of -kaderadvies heeft, moet 4 scholen opschrijven. Vmbo-t'ers hebben genoeg aan 6 scholen voor een zekere plek. Havisten en vwo'ers moeten er zelfs 12 noteren.

Het wordt overigens nog spannend voor de populaire scholen in de stad - dat zijn er ongeveer zeventien, met het Hyperion en het Amsterdams Lyceum als koplopers - om iedereen geplaatst te krijgen.

Worden klassen veel groter? Komen er klassen bij? Daarover moeten de schoolbesturen ­samen beslissen.

Voor het eerst hebben de schoolbesturen afgesproken dat er een plaatsingsgarantie is op een van de scholen op de voorkeurslijst

3. Hoe werkt de matching?

Leerlingen krijgen een lotnummer en worden bij hun favoriete school aangemeld. Alle lotnummers gaan in de centrale loting en matching.

Sommige kinderen hebben voorrang op een school - als je op een Daltonschool hebt gezeten en je zet het Spinoza Lyceum op 1, heb je voorrang.

Tot dit jaar kon het gebeuren dat je, ondanks 12 scholen op je lijst, nergens kon worden geplaatst. Dat leidde tot een hoop verdriet en onrust onder kinderen en hun ouders. Een groep ouders spande vorig jaar een kort geding aan omdat zij vonden dat ze buiten de boot waren gevallen, ondanks het volgen van alle regels.

De rechter stelde hen niet in het gelijk, maar achter gesloten deuren hebben scholen toch plek gemaakt voor de leerlingen. Dit leidde weer tot woede van andere ouders van kinderen die niet op een school van voorkeur kwamen.

4. Wat gebeurt er als een kind een hoger advies krijgt na de Cito-toets?

Sinds 2015 is het advies van de juf of meester op school leidend. Pas in april, na de uitslag van de matching, wordt de eindtoets gehouden. De uitslag ervan komt in mei.

Wie dan een ophoging van het advies krijgt - alleen een goede uitslag kan tot een aangepast advies leiden, een matige toets heeft geen consequenties - moet soms een andere school kiezen. Maar kinderen met een bijgesteld advies kunnen alleen terecht op scholen waar nog plek is.

Had een achtstegroeper een vmbo-havo advies en wilde hij het liefst naar een categorale havo zoals Havo de Hof? Dan kon hij zich daar niet inschrijven.

Blijkt het advies nu opgehoogd, dan is er kans dat Havo de Hof vol is. Wie verwacht de eindtoets goed te maken kan het beste kiezen voor een school met meerdere niveaus, aldus Osvo.

5. De uitslag, en dan?

Op 5 april horen achtstegroepers welke school het is geworden. Vorig jaar kwam 85 procent op de favoriete school en bijna 98 procent op een school uit de top 5. Wie een te korte lijst invult, kan buiten de boot vallen.

Voor die kinderen is er een tweede loting, waarbij een voorkeurslijst wordt gemaakt van scholen die nog plek hebben. Ook leerlingen die niet blij zijn met de uitslag kunnen meeloten.

Lees ook: Boze vader: 'Oudkerk van Osvo heeft voor ons niets gedaan'