Direct naar artikelinhoud

Robert Gesink bevrijd van korset

Robert Gesink (midden) bij de ploegpresentatie van LottoNL-Jumbo: 'Ik heb nog zo veel te winnen.'Beeld ANP

Na een val in de Tour liep Robert Gesink maandenlang rond met een korset. Daar is hij van bevrijd. De renner popelt om weer te gaan koersen. Te beginnen vandaag, in Australië.

Zo comfortabel als op de fiets, zo ongemakkelijk voelt lycra op een drie uur durende ploegenvoorstelling. Robert Gesink trekt aan de snijdende naad van zijn nauwsluitende korte broek zodat het vlees eronder wat verlichting krijgt. Het is wennen voor de coureur die een half jaar geleden in de Tour zijn wervelkolom brak. Een korset bond hem maandenlang aan bed. Gesink maakt vandaag in de Tour Down Under in Australië zijn rentree.

Het leek een eeuwigheid, zes maanden zonder koers. De start van het wielerjaar 2018 had niet langer moeten duren voor Gesink. "Ik ben klaar voor een nieuw seizoen", zegt hij opgewekt. De Varssevelder reed zondag een criterium in Adelaide. "Dat deed best wel pijn. Maar verder voelde alles prima."

Fris en fruitig

Gesink heeft er zin in. Zelf omschrijft hij zijn status als 'fris en fruitig'. Het harde werken, zijn revalidatie en de steun van familie en ploeg moeten in Australië hun beslag krijgen. Down Under is zijn eerste serieuze test. "Ik ben heel benieuwd hoe mijn rug het straks houdt." En als het even meezit, zit hij in straks weer op zijn oude niveau hoopt hij. "Ik denk niet dat ik last van naweeën ga krijgen."

Afgelopen herfst, in zijn tweede vaderland Spanje, verteerde hij duizenden kilometers op zijn fiets. Vaak alleen, op lange tochten door het achterland van Girona, een populaire rennersenclave voor profs en amateurs vlakbij Barcelona. "Soms stopte ik op een bergtop om foto's te maken of om te genieten. Ik had tijd genoeg", grijnst hij.

Stoppen met fietsen is nooit een optie geweest
Robert Gesink

Het waren niet alleen de Catalaanse vergezichten die de kopman van LottoNL-Jumbo daar bezighielden. "Je denkt over alles na, over die laatste maanden vooral. Stoppen met fietsen is echter nooit een optie geweest. In het begin van mijn blessure was het best wel eens lastig als je veel mensen actief ziet zijn. Daar liep ik in een korset met mooi weer. Dát was wel moeilijk voor mijn motivatie."

Gelikte filmbeelden

Het is slikken voor Gesink als hij de gelikte filmbeelden ziet tijdens de teampresentatie. Juichende ploeggenoten in de Tour de France, op de Champs-Élysées in Parijs: voor LottoNL was de Ronde van Frankrijk een groot feest. Gesink: "Het doet best zeer als je anderen ziet winnen. Dat was namelijk wat ik voor ogen had. Ik had ook liever op dat filmpje gestaan met mijn handen in de lucht dan op die Spaanse heuvel."

Hoe flinterdun de lijn is tussen succes en pijn weet Gesink als geen ander. Als zijn loopbaan gekoppeld zou zijn aan een beursindex, hadden aandeelhouders allang het bijltje erbij neergegooid. Hij blijft desondanks opgewekt: "Ik heb nog zo veel te winnen." Een hartoperatie, botbreuken en familietragedies hielden hem niet weg van de fiets. Een korset al helemaal niet.

Het moment dat hij onderuitging in de Tour staat hem nog helder voor de geest. "De dag ervoor was ik tweede geworden in de bergetappe in de Jura. Nu probeerde ik voorin te blijven. Misschien was ik iets te enthousiast."

Sleutelen

Gesink is niet van plan aan zijn tactiek te sleutelen. Zijn doelstelling is het winnen van een etappe. "Ik rijd dit jaar de Giro en Tour. In beide koersen komen mijn kansen echt wel. De aanhouder wint." In 2016 soleerde de Nederlander naar de zege in de koninginnenrit in de Vuelta.

In de Giro heeft hij dit voorjaar het rijk voor zich alleen, in de Ronde van Frankrijk zal hij af en toe kopman Steven Kruijswijk moeten bijstaan. "Ik doe dat met plezier hoor. Ik kies een aantal ritten uit waarvan ik denk dat ze mij liggen. Twee grote ronden is zo prima te doen, zeker nu er tussen de Giro en Tour meer tijd zit dan anders."

Ik rijd dit jaar de Giro en Tour. In beide koersen komen mijn kansen echt wel.
Robert Gesink

Je zou zeggen dat de 31-jarige renner van LottoNL-Jumbo alles al wel heeft gezien. Niets is minder waar. "Het klinkt misschien raar maar uit de laatste Tour heb ik veel vertrouwen geput. Noem het unfinished business."

De Tour Down Under duurt tot en met zondag 21 januari.

Trouw-redacteur Edo Sturm interviewde Robert Gesink in de zomer van 2017 met een heel andere mindset aan de vooravond van de Ronde van Frankrijk: De nieuwe werkelijkheid van Robert Gesink: niets moet, alles mag