Luister naar

Optimisme bij slechte klimaatcijfers

Nieuws
Zelfs zonder El Niño is 2017 wereldwijd het op één na warmste jaar ooit gemeten. Niemand schrikt daar nog van.
Eline Kuijper Eline Kuijper
dinsdag 16 januari 2018 om 03:00
Temperatuurverschil (lucht op 2 meter hoogte) tussen 2017 en het langjarig gemiddelde van 1981-2010. Spitsbergen was maandenlang ruim 6 °C warmer.
Temperatuurverschil (lucht op 2 meter hoogte) tussen 2017 en het langjarig gemiddelde van 1981-2010. Spitsbergen was maandenlang ruim 6 °C warmer. knmi/ecmwf

Zeist

Het is eigenlijk geen nieuws, maar een bevestiging van wat klimaatwetenschappers al wisten. Vorig jaar was wereldwijd het op één na warmste jaar sinds 1880, het begin van de betrouwbare metingen. En dat zónder El Niño, het fenomeen dat van nature een warmer jaar veroorzaakt. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) bracht maandag trouw de jaarlijkse klimaatbalans naar buiten. 2017 staat op de tweede plek onder 2016, het warmste jaar tot nu toe. Op nummer drie staat 2015. De gemiddelde temperatuur op aarde kwam vorig jaar uit op 14,7 graden Celsius, waarmee we nog 0,4 graden verwijderd zijn van de maximale stijging van de temperatuur zoals in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken. Van de zeventien warmste jaren ooit, vielen er zestien in de 21e eeuw, laat het KNMI weten. Maar wie schrikt nog van die cijfers?

klimaatoptimist

Klimaatwetenschappers in ieder geval niet. Ook hoogleraar klimaat en economie aan de Tilburg University Reyer Gerlagh niet. ‘Dit is wat de klimaatwetenschappers al verwachtten, dus waarom zou je ervan schrikken?’ In zekere zin is Gerlagh klimaatoptimist. ‘De klimaatsceptici, dat zijn doemdenkers die zeggen dat een overgang naar hernieuwbare energiebronnen ten koste gaat van economische groei. Die zorg is nergens op gebaseerd. Uit de modellen blijkt juist dat de kans net zo groot is dat de economie extra groeit bij een energietransitie als de kans dat de economie iets minder groeit.’

Gerlagh vergelijkt het denken over duurzame energie met de cultuurverandering rond roken. ‘Tegenwoordig zijn we het erover eens dat roken een slecht voorbeeld is en dat we het moeten minimaliseren. Dertig jaar geleden zouden we het belachelijk hebben gevonden om roken te verbieden. Maar destijds was de lobby van de rookindustrie nog heel machtig. Het zou slecht zijn voor de werkgelegenheid. Nu weten we dat dat verhaal een broodje aap was. We hebben die industrie niet nodig.’

Minder optimistisch is Gerlagh over de vaart waarmee de omslag wordt gemaakt naar nieuwe, duurzame energie. ‘Het is zo moeilijk, doordat er mensen en bedrijven zijn met heel grote belangen in de fossiele brandstof. Pas als er net zo veel geld te verdienen is met hernieuwbare energie, zullen we echt omschakelen.’

Met zulke machtige partijen kan de consument weinig beginnen, lijkt het. Maar dat wil de econoom niet zeggen. ‘Je ziet dat mensen elektrische auto’s hip gaan vinden en dat er windmolenparken gebouwd worden. Zelfs Shell doet dat. Wie niet rookt, was vroeger niet stoer, maar wordt nu gezien als iemand die genoeg wilskracht heeft om de verleiding te weerstaan. Zo gaan mensen hernieuwbare energie ook associëren met een positieve ontwikkeling.’

inhaalslag

Ook hoogleraar duurzaamheid en klimaat aan de Radboud Universiteit Bram Bregman schrikt niet van de cijfers over 2017. Net als Gerlagh is hij optimistisch over de mogelijkheden op het gebied van duurzame energie. ‘Er zijn inmiddels windmolenparken in aanbouw zonder subsidie. Dat is geweldig. Ik ben benieuwd wat er nog meer gaat gebeuren, want Nederland heeft wel een inhaalslag te maken. In Europa bungelen we ­onderaan als het gaat om hernieuwbare energie.’ Bregman ziet vooral kansen in Europese samenwerking. ‘Het punt is dat zonne- en windenergie in piekmomenten komt. Als je die kunt transporteren, heb je betere garantie. Het waait altijd wel ergens in Europa.’ Ook Bregman durft zichzelf optimistisch te noemen, hoewel hij toch vooral zijn zorg uitspreekt. ‘Ook al zou je de uitstoot van CO2 morgen terugbrengen naar nul, dan nog gaat de opwarming van de aarde door. De broeikasgassen zitten namelijk in de lucht. Het klimaat is geen thermostaat die je kunt terugdraaien.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.