Luister naar

Onderzoek effect energiedrank op gezondheid van jongeren

Nieuws
Er komt een onderzoek naar de effecten van energiedrankjes op de gezondheid van kinderen en jongeren. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid geeft daar opdracht toe.
redactie nd
dinsdag 16 januari 2018 om 03:00

Den Haag

Dat doet hij nadat kinderartsen maandag hadden gezegd dat de verkoop van energiedrank aan jongeren onder de achttien jaar verboden moet worden. Het drinken van de pepdrankjes leidt volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) bij jongeren tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen. ­Blokhuis wil weten hoe andere landen omgaan met energiedranken en hoe Nederland er het beste mee kan omgaan. In het onderzoek, dat waarschijnlijk zal worden uitgevoerd door het RIVM of de Gezondheidsraad, zal de focus liggen op het effect van de combinatie van cafeïne en suiker op de gezondheid van kinderen en jongeren.

Volgens de NVK zijn artsen zich er steeds meer van bewust dat medische klachten bij jongeren veroorzaakt kunnen zijn door energiedrankjes. Kinderarts Brita de Jong-Van Kempen: ‘Zelf informeer ik vaker bij een patiënt of die energiedrankjes heeft gedronken, ook om onnodige medicalisering te voorkomen.’ Ook scholen merken dat kinderen zich slechter kunnen concentreren na het drinken van een energiedrankje. Daarom verwijderen steeds meer scholen zulke dranken uit de automaten.

In een verbod ziet Blokhuis niets. ‘Er zijn meer producten die je voor je gezondheid beter niet of met mate kan consumeren. Verbieden is dan niet dé oplossing’, aldus de bewindsman. Het is volgens hem aan ouders, om dit kinderen duidelijk te maken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.