Direct naar artikelinhoud

Hoofd Argentijnse marine ontslagen na drama met onderzeeër

Het hoofd van de Argentijnse marine is zaterdag ontslagen door de minister van Justitie. Admiraal Marcelo Srur wordt verantwoordelijk gehouden voor het drama met de onderzeeër ARA San Juan. Die verdween ruim een maand geleden met 44 bemanningsleden aan boord.

De Argentijnse president Maricio Macri (links) met naast zich het hoofd van de marine, Marcelo Srur.Beeld afp

De verdwijning van de onderzeeër leidde tot een gerechtelijk onderzoek om 'mogelijk onrechtmatige daden te onderzoeken', en om de verantwoordelijken aan te duiden. Zeker twee hoge officieren werden al eerder uit hun functie ontheven.

Ook werd een interne onderzoekscommissie aangesteld. De leiding van die commissie zou in handen zijn van Jorge Bergallo, de vader van de plaatsvervangende commandant van de ARA San Juan, Jorge Ignacio Bergallo. Dat meldt het nationale persagentschap Telam op basis van officiële bronnen.

Van de onderzeeër zelf ontbreekt nog altijd elk spoor. De marine heeft alle hoop om overlevenden te vinden opgegeven. Ze concentreert zich nu enkel op de zoektocht naar de onderzeeër. Tijdens het laatste contact werd een defect aan de batterijen gesignaleerd. De duikboot was op de terugweg van Ushuaia, in het verre zuiden van Argentinië, naar de haven van Mar del Plata, 400 kilometer ten zuiden van Buenos Aires.