Direct naar artikelinhoud
Recensie

Een dader met een extreme kinderwens

Een dader met een extreme kinderwens
Beeld Michael Robotham

Robotham houdt je bij de les, al is het thema voorspelbaar.

Michael Robotham
Verwachting
Vert. Ludo Dierckens Cargo; 404 blz.
€ 19,99

In het gangpad van de Londense supermarkt is gemorst. ‘Opdweilen’, gebiedt eigenaar meneer Platel de jonge Agatha. Maar Agatha vindt het niet erg het vakkenvullen te onderbreken en stelt zich met haar zwangere buik op met emmer en mop in gangpad twee. Daar heeft ze goed uitzicht op de straat aan de overkant, op de eveneens zwangere Meghan. Deze Meghan heeft alles wat zij niet heeft: een knappe, succesvolle man, een mooi huis, twee leuke kinderen, moederclubje, yogales en een succesvol blog. En een derde kindje op komst.

Het is een goed geschreven begin van een thriller maar toch vraag je je af wat er met Michael Robotham aan de hand is. De Australische bestsellerschrijver munt normaal uit in originele plots en onverwachte wendingen. Zijn voorlaatste boek ‘Leven of dood’ was een voltreffer. In ‘Verwachting’ pakt hij een sleets onderwerp op: gestoorde vrouw wil ten koste van alles een kind. Dat je dit boek toch weer in een keer uitleest, heeft vooral met zijn bekwaamheid als thrillerschrijver te maken. Robotham weet raad met een spanningsboog.

Tienerzwangerschap

Uitgebreid presenteert de schrijver de achtergrond van vakkenvuller Agatha die Meghan niet alleen vanuit de supermarkt waar ze werkt, maar ook vanuit haar achtertuin al maanden bespioneert. Er is de vrouw weinig ellendigs bespaard gebleven. Een broertje dat verongelukte terwijl zij op hem moest letten, ouders die fanatiek Jehova's getuigen werden, een ouderling die haar jarenlang misbruikte, een tienerzwangerschap, een kinderloos gebleven huwelijk. Een mens zou van minder het verstand verliezen.

Robotham voert zijn dader zo vol sympathie op. En dom is ze ook niet. Het is immers niet makkelijk een baby te stelen zonder dat het de omgeving opvalt. Een pasgeboren baby wordt bijna nooit alleen gelaten. In het ziekenhuis hangen bewakingscamera’s.

En dan is er nog de vader van het kind en Agatha’s eigen moeder. Agatha weet het allemaal perfect uit te denken. De kersverse vader, die tijdelijk op zee was, stelt wel vragen maar laat zich met een kluitje in het riet sturen. Oma wordt vakkundig buiten de deur gehouden en zelfs nieuwe ‘vriendin’ Meghan vermoedt niets.

Tot het allemaal misloopt voor Agatha en ze de confrontatie aan moet gaan met de vrouw wier leven zo graag had gehad.

Oordeel: een sleets gegeven, dat de auteur toch handig uitwerkt

Lees hier meer boekrecensies van Trouw.