Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Kamerbreed op Radio 1 was een oase van langzame journalistiek

Politiek programma Kamerbreed verdwijnt. Premier Rutte bedankte presentator Boonman namens “heel politiek Nederland”.

Kees Boonman, scheidend radiopresentator van Kamerbreed.
Kees Boonman, scheidend radiopresentator van Kamerbreed. ANP KOEN VAN WEEL

„Namens heel politiek Nederland” bedankte premier Mark Rutte hem zaterdag: „Je hebt het fantastisch gedaan.” De presentator zelf toonde zich in zijn laatste uitzending weinig sentimenteel. „Dank, dit was het”, waren zijn laatste, wat korzelig uitgesproken woorden.

Met een interview met Rutte nam Kees Boonman zaterdag na elf jaar afscheid als presentator van het radioprogramma Kamerbreed (AVROTROS) op Radio 1. Aan het einde van het jaar verdwijnt het programma. Voor politici en journalisten aan het Binnenhof voelt dat als het einde van een tijdperk: Kamerbreed werd sinds 1982 uitgezonden op zaterdagochtend. Het gold binnen de politieke journalistiek als een oase van slow journalism.

Natuurlijk, er kwam weleens nieuws uit Kamerbreed. PvdA’er Frans Timmermans die zijn collega-bewindsman Piet Hein Donner (CDA) „zo flexibel als een loden deur bij min twintig graden” noemde, bijvoorbeeld. Of VVD’er Mark Verheijen die „geharnaste eurofielen” als de liberaal Guy Verhofstadt een grotere bedreiging voor de Europese eenheid noemde dan nationaal-populisten als Marine Le Pen.

Geen scoringssdrift

Maar het zijn niet deze uitlatingen waarvoor Kamerbreed de geschiedenis zal ingaan. De kracht van het programma was juist de volstrekte afwezigheid van politiek-journalistieke scoringsdrift. Terwijl andere radioprogramma’s steeds meer in het harnas werden geperst van leuk, snel en pakkend, bleven Boonman en zijn medepresentator Margriet Vroomans (tot 2014) gewoon doen wat ze altijd deden: een uur lang inhoudelijk over politiek praten. Bij Kamerbreed kon het zo twintig minuten gaan over het belastingstelsel, defensiematerieel of fosfaatwetgeving.

De redactie had een voorkeur voor degelijke, inhoudelijke politici als Wouter Koolmees (D66) en Arie Slob (ChristenUnie). Een van Boonmans favoriete gasten was VVD’er Hans van Baalen. „Een klassieke volksvertegenwoordiger. Hij kon altijd en kletste overal over mee.” De redactie had ook een neus voor politiek talent: GroenLinks-leider Jesse Klaver verscheen al bij Kamerbreed voordat hij Tweede Kamerlid werd.

De beleefd-vileine tussenzin

Iets anders waarmee het programma zich onderscheidde: veel aandacht voor Europa. „Wij behandelden Brussel altijd als binnenlandse politiek,” zegt Boonman. „Zo’n beetje alle europarlementariërs zijn wel eens langs geweest.”

Boonman is al decennia een vaste verschijning aan het Binnenhof. Hij staat bekend om zijn snedige manier van interviewen. Ook in zijn laatste optreden betoonde hij zich de meester van de beleefd-vileine tussenzin. „Volgens mij is dit niet het meest logische antwoord,” zei hij tegen Rutte toen deze zich wel erg voorzichtig uitsprak over de omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen. En even later, toen Rutte hem in de rede viel: „Ik had de vraag nog niet gesteld, maar ga uw gang.” Een paar jaar geleden werd Kamerbreed verplaatst van elf uur ’s ochtends naar één uur ’s middags, wat ten koste ging van de luistercijfers. Maar nog steeds stemden er volgens Boonman iedere week meer dan honderdduizend mensen af op zijn programma. Die hebben nu nog één inhoudelijk politiek praatprogramma op Radio 1 over: WNL Haagse Lobby, op maandagavond.

Correctie (16 december 2017): In een eerdere versie van dit artikel werd presentator Margriet Vroomans abusievelijk Margriet Vromans genoemd, dat is gecorrigeerd.
Correctie (17 december 2017): De naam van de leider van het Franse Front National Marine Le Pen werd in een eerdere versie foutief gespeld als „Marine le Pen”.