Luister naar

Natuur: Wit zonnebloempje

Nieuws
Madeliefjes bloeien het hele jaar door. Ze hebben weliswaar een duidelijke piek in mei, maar ze kunnen eigenlijk altijd bloeien.
-
zaterdag 16 december 2017 om 03:00
Een oude volksnaam van het madeliefje is wit zonnebloempje.
Een oude volksnaam van het madeliefje is wit zonnebloempje. Kees de Heer

Jan Terlouw is op zijn verjaardag te gast in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. De oud-politicus heeft steevast een stevige boodschap en met zijn ervaring als kinderboekenschrijver weet hij dit natuurlijk prachtig te verpakken. Vorig jaar vertelde hij over het touwtje in de brievenbus, dat symbool staat voor het vertrouwen dat we in elkaar mogen hebben. Dit jaar wees hij op de schoonheid van het madeliefje, dat elke dag opengaat zodra de zon schijnt en sluit als de zon weer verdwijnt.

Tegenwoordig is in de praktijk het touwtje uit de brievenbus wel verdwenen, en het madeliefje is eveneens hard achteruit geboerd. Ik zal in deze natuurrubriek de sociale veranderingen maar buiten beschouwing laten, maar ik durf onze planten wel in het zonnetje te zetten.

Tegenwoordig zijn onze weilanden bedekt door egaal groene grasmatten; daar passen nauwelijks kruiden tussen. Gelukkig is het voor het madeliefje niet overal kommer en kwel, want in onze wegbermen, tuinen en parken floreren nog meer dan genoeg plantjes. Gazons worden natuurlijk wel geregeld gekortwiekt, maar de meeste bladeren van het madeliefje liggen plat op de grond, zodat onze apparaten er grotendeels overheen maaien. Zelfs tussen stoeptegels en trottoirbanden kunnen hier en daar madeliefjes de kop opsteken.

We kunnen dagelijks genieten van bloemen die helemaal opengaan zodra de zon schijnt en sluiten zodra de zon weer verdwijnt. Een oude bijnaam van het madeliefje is ‘wit zonnebloempje’ – deze plant kan in alle seizoenen uit de voeten, want het madeliefje heeft wortelstokken met een voedselvoorraadje en dat betekent dat het het hele jaar door kan groeien en bloeien. Alleen tijdens strenge vorst blijft de bloei achterwege.

Het aantal bloemen kent wel een overduidelijke piek in de lente en dat kun je merken aan de oude volksnamen: ‘lentebloempje’, ‘paasbloem’, ‘meibloempje’ en ‘meizoentje’.

De bijnamen ‘junibloem’ en ‘pinksterbloem’ wijzen eveneens op een vroege hoofdbloei. De massale bloei van madeliefjes zou het voorjaar inluiden: vroeger zei men dat de lente was begonnen als je met één voet twaalf madeliefjes kon bedekken. In de wintermaanden moet je je best doen om twee madeliefjes te vinden waar geen schoen tussen past. Maar ... het kan wel: wie de schoen past, trekke hem aan. ?

eindejaars plantenjacht

Sinds drie jaar doen duizend landgenoten mee met de ‘Eindejaars plantenjacht’. De plantenkenners van FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland) vragen iedereen om tussen tweede kerstdag en nieuwjaarsdag op zoek te gaan naar wilde en verwilderde planten die in bloei staan. Het is de bedoeling dat je tussen 25 december en 3 januari een uur lang op pad gaat en dan alle bloeiende planten noteert. Uitgebloeide planten tellen niet mee, planten met alleen zaden evenmin, tel alleen bloeiende planten en grassen. Bij straatgras en andere grassen moet je dus controleren of er meeldraden uit de aartjes steken.

De medewerkers van FLORON houden deze plantenjacht nu voor de vierde winter op rij. Vorig jaar telden de plantenliefhebbers gemiddeld elf bloeiende plantensoorten, in 2015 waren dat er zestien en in 2014 gemiddeld tien. Vorig jaar haalde straatgras met 488 waarnemingen de gouden medaille, het zilver was met 451 voor het madeliefje en het brons was met 449 voor klein kruiskruid. In 2015 was het madeliefje met 1291 waarnemingen de onbetwiste winnaar, de paardenbloem werd tweede met 1073 waarmeningen en straatgras derde met 1070 waarnemingen. In 2014 kwamen madeliefje, straatgras, paardenbloem en klein kruiskruid in de top vier. De plantenliefhebbers scoorden in totaal bijna driehonderdvijftig verschillende bloeiende plantensoorten. Nederland telt in totaal circa 1500 soorten; dat betekent dat één op de vijf plantensoorten midden in de winter in bloei kan staan.

rozetten van winterannuellen

Tussen de stoeptegels zie je nu overal bladrozetten van miniplantjes, zoals de kleine veldkers. De winter is de toptijd van allerlei eenjarige plantjes die in het najaar kiemen. Deze ‘winterannuellen’ groeien ‘s winters gewoon door, want hun zaden moeten rijp zijn voordat het droge zomerseizoen aanbreekt.

Wij zijn gewend de loop van de seizoenen af te lezen aan de gang van zaken bij loofbomen, die het juist in de wintermaanden moeilijk hebben. Zij verliezen hun bladeren in de herfst. In het voorjaar lopen de knoppen weer uit en dan gaat alles weer ‘normaal’. Maar eigenlijk is deze leefwijze helemaal niet zo gewoon. Bij tientallen eenjarige kruiden gaat het leven juist tijdens de wintermaanden zijn ‘gewone’ gang. Hun zaden kiemen in de regenrijke herfst en juist de winter is hun groeiseizoen. Vroeg in het voorjaar komen ze in bloei en de hete zomer brengen ze door als zaad.

Je kunt je afvragen wat er met deze eenjarigen gebeurt als het lang gaat vriezen of sneeuwen. Sneeuwval vormt geen enkel probleem, want een sneeuwlaag fungeert als een prima isolatiedeken, waaronder de planten geen last hebben van de kou. Tijdens een strenge vorstperiode krijgen ze wel een flinke tik, maar voor de meeste eenjarigen geldt dat ze beter tegen vorst kunnen dan tegen langdurige droogte.

Voor ‘winterannuellen’ is juist een hete, droge zomer verreweg het grootste probleem. Deze plantjes vind je vooral op dorre zuidhellingen in de duinen, in stuifzanden, tussen straatstenen en op andere relatief warme standplaatsen, waar water doorgaans een zeer schaars goed is. Voor deze eenjarigen levert een koud winterhalfjaar duidelijk minder problemen op dan een droge zomer. Een zachte winter is natuurlijk helemaal ideaal …

natuurtip: zoekkaart winterbloeiers

Op de website plantenjacht.nl vind je allerlei tips voor de ‘Eindejaars plantenjacht’ en via deze website kun je ook je waarnemingen invoeren. Kies voor je plantenjachtwandeling een dag dat er

geen sneeuw ligt. Na een vorstperiode kun je het beste zoeken op beschutte plekken: onder bomen, naast en half onder struiken is de warmte-uitstraling minder en daar heeft het dus minder hard gevroren. Zoek dicht langs gevels van gebouwen, want ook daar is het iets warmer. We isoleren onze woningen steeds beter, maar een klein beetje warmte ontsnapt en dat zorgt ervoor dat het in de buurt van gevels net niet vriest. Zoek langs de kust, want in de kuststrook is het gemiddeld twee graden warmer dan in de rest van het land. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt. Probeer dan wel te variëren in het gebied dat je bezoekt. Zie je meer bloeiende planten in de stad of in de tuin dan op het platteland of op de hei?

De website biedt een handige zoekkaart, zodat je de vijftien meest voorkomende winterbloeiers gemakkelijk kunt herkennen. Als je nog weinig planten kent, ga dan mee met een speciale winterjachtexcursie. Een overzicht van deze excursies is te vinden op de eerdergenoemde website.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’

Linda Nooitmeer: 'Dat er geld beschikbaar komt voor naamswijzigingen is van grote symbolische waarde.'

Besteding gelden slavernijverleden gefragmenteerd: vooral naar onderzoek en naamswijzigingen

Hoe worden de toegezegde 200 miljoen euro bij de slavernij-excuses besteed? Behoorlijk gefragmenteerd en met veel aandacht aan onderzoek, blijkt uit het maandag door het kabinet gepresenteerde overzicht.

'Gebruik in huis geen bedekkende termen voor de dood. Mensen noemen het weleens slapen, maar dat is verwarrend voor een kind.'

Hoe help je een kind dat rouwt om een overleden broer of zus? Vraag niet: 'Hoe voel je je nu?'

Het verlies van een broer of zus is enorm ingrijpend voor kinderen, weet kinderpsycholoog Carine Kappeyne van de Coppello (60). Hoe kun je als ouder nabij zijn? ‘Leg uit wat de dood betekent en praat er niet omheen.’

Afbeelding

Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.