Luister naar

‘Zo snel mogelijk stoppen met gebruik aardgas’

Nieuws
Met de kabinetsplannen op het gebied van duurzaamheid is niets mis, maar is de ambitie wel realistisch? Deskundigen zijn cynisch, maar benadrukken: als je de plannen wilt halen, moet je zo snel mogelijk stoppen met het aardgasgebruik.
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
zaterdag 16 december 2017 om 03:00
Energiestrateeg Henri Bontenbal en ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik luisteren naar hoogleraar milieukunde Klaas van Egmond, die pleit voor straffere maatregelen om te kunnen voldoen aan de afspraken in het klimaatakkoord.
Energiestrateeg Henri Bontenbal en ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik luisteren naar hoogleraar milieukunde Klaas van Egmond, die pleit voor straffere maatregelen om te kunnen voldoen aan de afspraken in het klimaatakkoord. groenpand

Utrecht

Gaat het regeerakkoord ver genoeg op het gebied van duurzaamheid? Die vraag werd vrijdagavond in Utrecht gesteld op een bijeenkomst over duurzaamheid, georganiseerd door energiebedrijf Groenpand. ­Tientallen aanwezigen hielden hun groene briefje omhoog en maakten duidelijk: het regeerakkoord gaat niet ver genoeg.

Onzin, vindt Carla Dik, Kamerlid voor coalitiepartij ChristenUnie. ‘Er komt een klimaatwet, een nieuw energieakkoord, er wordt veel geld gereserveerd voor de omschakeling naar duurzame energie en de kolencentrales gaan dicht’, zegt ze.

Klaas van Egmond, hoogleraar ­milieukunde aan de Universiteit Utrecht, is cynischer. ‘De coalitiepartijen zeggen te willen voldoen aan de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs, maar daar blijkt niets van’, meent hij. ‘Als je de plannen uit het regeerakkoord uitvoert, kom je maar aan de helft van de Parijse doel­stellingen.’

Een van de belangrijkste stappen op weg naar duurzaamheid, is de afname van het aardgasgebruik. Op de bijeenkomst ging Henri Bontenbal, energiestrateeg bij netbeheerder ­Stedin, in op de geschiedenis van aardgas en de vraag: hoe komen we er in Nederland weer vanaf? Want dat aardgas passe is, staat volgens Bontenbal buiten kijf. Het probleem is echter dat veel mensen niet zien wat de voordelen van duurzame energie zijn.

Toen aardgas eind jaren zestig zijn intrede deed, werd alom de loftrompet gestoken. Het was goedkoop, schoon en vooral: niet giftig, in tegenstelling tot het veelgebruikte stadsgas. ‘Nu zijn de voordelen veel minder concreet’, zegt Bontenbal. ‘Het is daardoor lastig om mensen te overtuigen dat ze van aardgas af moeten.’

belastingen

Wat moet er dan gebeuren? Allereerst wil Bontenbal dat gestopt wordt met de bouw van woningen die op aardgas zijn aangesloten. Het is niet toekomstbestendig en daarnaast: ‘Je bent een dief van je eigen portemonnee.’ Carla Dik is het roerend met hem eens.

Volgens Bontenbal is er ook een taak voor de overheid weggelegd. Bijvoorbeeld wat betreft de belastingheffing. ‘Je betaalt meer belasting over elektriciteit dan over gas’, zegt hij. ‘Als je dus een duurzame warmtepomp installeert die op basis van elektriciteit werkt, word je door de belastingdienst gepakt terwijl je juist zo goed bezig bent.’

Maar het belangrijkste: mensen kunnen zelf aan de slag gaan. Dat kunnen ze volgens Bontenbal doen door zonnepanelen te laten plaatsen, maar ook door minder gas te verbruiken. ‘Het gasverbruik is ruim vier keer zo groot als het energieverbruik per huishouden’, zegt hij. ‘Je bespaart enorm veel energie door je huis goed te isoleren.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jongeren tijdens het Defensie Dienjaar, waarbij jongeren een jaar ervaring kunnen opdoen bij Defensie.

Hoe denken jongeren zelf over het afstoffen van de dienstplicht? 'Vrede is niet vanzelfsprekend'

Met de oorlog in Europa gaat het de afgelopen jaren steeds vaker over de dienstplicht. Zijn jongeren bereid om te vechten voor volk en vaderland? ‘De opkomstplicht, zoals vroeger, is verouderd.'

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.