Bouwer A2-tunnel Maastricht verliest rechtszaak

© ANP/Marcel van Hoorn

De bouwer van de Maastrichtse A2-tunnel Avenue2 moet een boete van 22.500 euro betalen. Het bedrijf hield de arbeidstijden van de werknemers op het bouwterrein niet goed bij.

Rob Cox

De Arbeidsinspectie had de tunnelbouwer de boete opgelegd vanwege een overtreding in 2013. In die tijd had Avenue2 Poolse en Portugese werknemers ingehuurd via het Ierse bedrijf Rimec. Uit onderzoek van deze krant bleek toen al dat die mannen veel uren per week werkten en hoge vergoedingen moesten betalen voor kleine en slechte woonruimte.

PensioenLater oordeelde een rechter ook nog dat er geen pensioenpremies waren betaald voor de buitenlandse werknemers. Rimec moest daarvoor zes miljoen euro terugbetalen. Onduidelijk is, of dat ook is gebeurd.

Avenue2 was als hoofdaannemer verantwoordelijk voor naleving van de Arbeidstijdenwet, ook bij het ­Rimec-personeel. De wet is belangrijk om te voorkomen dat er door vermoeidheid gevaarlijke situaties ontstaan. Maar in de praktijk kwam van dat toezicht volgens de Arbeidsinspectie niets terecht. Avenue2 kreeg aantallen in rekening gebrachte uren van Rimec, maar daar viel niet uit op te maken of werknemers te veel werkten. Ook andere aangeleverde stukken gaven daar geen antwoord op.

BonussenWel bleek uit loonstroken dat de mannen heel veel overuren draaiden. Volgens Avenue2 waren dat bonussen die in de vorm van overuren werden uitgekeerd. Het waren geen echt gewerkte uren. Tegenover deze krant verklaarden de medewerkers dat er wekelijks wel degelijk structureel meer dan 52 uur werd gewerkt.

VoldoendeDe bestuursrechter vond dat echter minder belangrijk. Voor het oordeel was het voldoende dat de administratie van Avenue2 niet deugde. De Arbeidsinspectie had terecht een boete opgelegd. Daarom handhaaft de rechter de boete op 22.500 euro.

Avenue2 kon donderdag niet reageren op de uitspraak.