Direct naar artikelinhoud
Apache

Alweer klacht tegen Apache: Parti Populaire eist 25.000 euro

De stichting achter de Parti Populaire van Mischaël Modrikamen eist 25.000 euro van twee journalisten van Apache.Beeld Photo News

De eurosceptische Parti Populaire van Mischaël Modrikamen eist 25.000 euro schadevergoeding van twee journalisten van nieuwssite Apache. Die claim komt er na enkele artikels over vermeend misbruik van Europese subsidies.

Na de klachten over het Antwerpse vastgoeddossier, hangt nieuwssite Apache een nieuwe schadeclaim boven het hoofd. Deze keer komt die van de stichting achter de Parti Populaire, de eurosceptische partij van advocaat Mischaël Modrikamen. Die komt er na een reeks artikels die bij Apache verschenen. Het medium maakte daarin gewag van misbruik van Europese partijfinanciering. Er zouden aanzienlijke bedragen zijn gebruikt voor nationale doeleinden. Ook UKIP, de partij van Nigel Farage, een van de motoren achter de Brexit-campagne, werd daarin genoemd.

Dat leidde tot een Europees onderzoek, waarna Europa de misbruikte subsidies terugeiste. De PP doet nu een tegenzet. Ze eist een schadevergoeding van 25.000 euro. De claim is gericht tegen twee journalisten van Apache. Ook europarlementslid Bart Staes (Groen) wordt gedagvaard. Hij veroordeelde in een van de artikels het misbruik van Europees subsidiegeld.

Het is al de vierde dagvaarding die het medium in de bus krijgt. Zo diende vastgoedontwikkelaar Erik Van der Paal al een strafklacht in, nadat Apache de veelbesproken video aan het Antwerpse restaurant 't Fornuis publiceerde. Dat kaderde in het dossier over de banden tussen het Antwerpse stadsbestuur en bouwpromotor Land Invest Group. Die laatste eiste vorig jaar al 250.000 euro van Apache. Ook Joeri Dillen, de vroegere kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hij wou 100.000 euro na berichten over vermeende belangenvermenging.