Direct naar artikelinhoud

Moslimleiders: Erken Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad

De Palestijnse leider Abbas (links) en de Turkse president Erdogan tijdens de bijeenkomst van leiders van islamitsche landen in Istanbul.Beeld AFP

Leiders van 57 islamitische landen hebben de wereld opgeroepen om Oost-Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Palestina.

 Dat deden zij tijdens een bijeenkomst in Istanbul, in reactie op de recente erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump.

De presidenten, emirs en ministers veroordeelden tijdens de bijeenkomst van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) Trumps verklaring van vorige week. De Verenigde Staten hebben volgens hen hiermee hun rol als vredestichter in het Midden-Oosten verspeeld.

In een gezamenlijke verklaring noemen de leiders Trumps beslissing ‘een moedwillige ondermijning van alle vredesinspanningen, een impuls voor extremisme en terrorisme en een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid’. De landen willen dat de Verenigde Naties nu de leiding nemen in het stilgevallen vredesproces.

De Palestijnse leider Abbas noemde Trumps beslissing 'de grootste misdaad'

“Van nu af aan is er geen sprake van dat de bevooroordeelde Verenigde Staten mediator kunnen zijn tussen Israël en Palestina, die periode is voorbij”, zei de Turkse president Erdogan na de bijeenkomst, waarvan hij de gastheer was.

1967

De Palestijnse leider Abbas noemde Trumps beslissing ‘de grootste misdaad’ en een overtreding van het internationale recht. “Jeruzalem is de hoofdstad van Palestina en zal dat altijd zijn”, zij hij. De verklaring noemt Oost-Jeruzalem, dus niet de hele stad, als Palestijnse hoofdstad. Israël bezette in 1967 het oosten van de stad.

De Iraanse president Rouhani zei dat de moslimwereld zich nu zal verenigen tegen Israël en de VS. “Amerika is alleen maar bezig de belangen van de zionisten maximaal te verzekeren, het heeft geen respect voor de legitieme rechten van de Palestijnen.”

Ook Saudi-Arabië en Egypte, twee bondgenoten van de VS, schaarden zich achter de verklaring. Maar deze landen hadden ministers gestuurd naar de vergadering, geen staatshoofd of regeringsleider. Koning Abdullah van Jordanië, ook een bondgenoot van de VS, was wel aanwezig.

Tegenstellingen

Het is de vraag of de gezamenlijke verklaring werkelijke eenheid in de islamitische wereld weergeeft. Op de achtergrond zijn er grote tegenstellingen tussen landen die de VS gunstiger gezind zijn en landen die zich zeer anti-Amerikaans opstellen.

'Er is geen substituut voor de rol die de VS spelen in het leiden van het vredesproces'
Premier Netanyahu van Israël

Ook de vijandschap tussen de regionale grootmachten Saudi-Arabië en Iran speelt mee. Deze landen stellen zich op als leiders van respectievelijk de soennitische en de sjiitische moslims.

De Israëlische premier Netanyahu schaarde zich vandaag opnieuw achter het besluit van Trump. De VS zijn volgens hem nog altijd even onvervangbaar. “Er is geen substituut voor de rol die de VS spelen in het leiden van het vredesproces”, zei hij tijdens een chanoeka-viering.