Discussie over rol Heijmans bij Syrisch gezin loopt met sisser af

Het ondergedoken gezin uit Syrie, waarvoor burgemeester Jos Heijmans zich sterk maakte. © John Peters

De discussie over de rol van burgemeester Jos Heijmans bij een Syrisch gezin dat hij hielp onderduiken heeft woensdagavond in de gemeenteraad van Weert geen verassingen opgeleverd.

Leon Janssen

De socialistische partij wilde in eerste instantie een interpellatiedebat aanvragen naar aanleiding van artikelen in De Limburger van anderhalve week geleden.

Moreel kompasNa een gesprek tussen Heijmans en SP-fractieleider Jeroen Goubet vorige week werd afgezien van een debat, maar zou het punt wel in de raadsvergadering besproken worden. Daarbij lag de nadruk op de vraag of Heijmans anderhalf jaar geleden heeft gehandeld in opdracht van de fractieleiders van de Weerter partijen. De burgemeester gaf aan dat hij gesproken had met enkele fractieleiders, maar dat hij zelfstandig had gehandeld als burgervader. "Ik heb gevaren op mijn moreel kompas", aldus Heijmans.

HelpenVerder gaf hij aan dat hij ook klaar stond en staat voor andere mensen die in de problemen dreigen te raken. Heijmans: "Als ik kan helpen, dan doe ik dat. Dat is ook mijn rol als burgervader. Maar soms kun je niet helpen, dan moet je ook zo eerlijk zijn dat te vertellen aan de betrokken personen." De gemeenteraad gaf nogmaals aan de handelwijze van Heijmans met betrekking tot het Syrisch gezin te waarderen.

Politiek gewinKritiek was er wel van D66 richting PvdA-fractieleidster Fanida Kadra, die het gezin in de afgelopen anderhalf jaar ondersteunde. Dat ze echter veelvuldig in de media verscheen werd door D66-raadslid Jeffreye Vossen gezien als een poging politiek gewin te halen. Volgens Kadra was haar enige doel het gezin te helpen. "Als u denkt dat ik daarmee politiek bedrijf, dan zegt dat iets over u en niet over mij", aldus de PvdA-voorvrouw.