Direct naar artikelinhoud

De moeder van Lilian Marijnissen was minstens zo belangrijk

Lilian Marijnissen en SP-collega Ronald van Raak, na afloop van de persconferentie in Den Haag.Beeld ANP

De nieuwe SP-leider Lilian Marijnissen leerde het vak niet alleen van haar vader, maar ook bij haar moeder, de wethouder.

en

Voor de goede verstaanders had Lilian Marijnissen in haar eerste toespraak als nieuwe leider van de Socialistische Partij (SP) een cruciale passage verstopt. Ze sprak opeens over een speeltuin in Oss, die jaren geleden door buurtbewoners is aangelegd. Een schoolvoorbeeld voor hoe gewone mensen zelf het heft in handen moeten nemen, aldus de nieuwe SP-voorvrouw.

Terwijl vader­­ Marijnissen als Kamerlid hele weken weg was naar Den Haag, leerde moeder Marijnissen haar dochter de praktische kneepjes van het politieke vak

Die verwijzing geeft aan hoe belangrijk moeder Mari-Anne Marijnissen is geweest voor dochter Lilian. De speeltuin was háár project. Mari-Anne Marijnissen, voormalig kleuterjuf, was jarenlang wethouder voor de SP in Oss, en nam dochter Lilian­­ vanaf kleuterleeftijd mee naar alle partijbijeenkomsten. Terwijl vader­­ Jan Marijnissen als Kamerlid hele weken weg was naar Den Haag, leerde moeder Marijnissen haar dochter de praktische kneepjes van het politieke vak. De twee zaten zelfs een korte tijd samen in de lokale politiek, toen Lilian Marijnissen als 17-jarige werd gekozen in de gemeenteraad van Oss.

Kijken

In een interview met Trouw benadrukte Lilian Marijnissen vorig jaar dat haar vader Jan Marijnissen (65) belangrijk is geweest voor de SP, maar ook moeder Mari-Anne. “Het politieke vak heb ik onbewust geleerd door naar mijn vader te kijken. Alleen al hoe hij luisterde naar mensen als hij op straat werd aangesproken, terwijl ik naast hem liep.”

Vader Jan Marijnissen (65) werd één van de bekendste Nederlandse politici en maakte de SP groot. In 2008 moest hij terugtreden, nadat hij op een partijcongres een hartaanval kreeg. Hij was tot die tijd de onbetwiste leider geweest. Met zijn scherpe stijl van debatteren bracht hij de partij naar een record van 25 zetels. Marijnissen was geliefd, maar ook gevreesd, om zijn autoritaire manier van leidinggeven.

Eigen koers

Lilian Marijnissen heeft altijd gezegd dat ze zelf de keuze heeft gemaakt de politiek in te gaan, en geen adviezen ontvangt van haar vader. In Trouw: “Ik probeer me niet door die naam te laten leiden of afleiden. Wat heb ik eraan? Sommigen zullen van me verlangen dat ik net zo sterk ben in debatten als mijn vader. Anderen zullen klaarstaan met hun scepsis dat ik wel een tang moet zijn, omdat­­ ik de dochter ben van die ‘autoritaire­­’ Marijnissen. Ik vaar m’n eigen koers.”

In haar werkkamer op het Binnenhof hing tot voor kort één foto aan de muur. Een ingelijste nieuwsfoto uit de jaren tachtig, met vader Jan Marijnissen die actievoert.

REACTIES

‘Nog geen uitgemaakte zaak dat zij straks ook lijsttrekker wordt’

Leo de Kleijn (59), SP-fractievoorzitter in Rotterdam

Leo de KleijnBeeld ANP

In hoge mate verbaasd was Leo de Kleijn toen hij het nieuws over Emile Roemers vertrek hoorde. “Ik had hem nog niet zo heel lang geleden horen zeggen dat hij nóg wel een periode lijsttrekker van de SP wilde zijn. Dus ja, dan kijk ik hier wel van op.”

Erg jammer vindt De Kleijn, SP-fractievoorzitter in de Rotterdamse gemeenteraad, het niet dat Roemer­­ het veld ruimt. Hij had zelfs liever gezien dat hij die keuze voor de Kamerverkiezingen van maart had gemaakt. “Het is een goudeerlijke vent, maar ik vond dat hij toen al aan vervanging toe was.”

De Kleijn vraagt zich af of de timing, zo kort voor de raadsverkiezingen in maart, geweldig is. “Ik hoop dat het voor Lilian Marijnissen niet te kort dag is om het degelijke profiel op te bouwen dat nodig­­ is. Een paar maanden eerder was beter geweest.”

De Rotterdammer had zelf voor de andere kandidaat, SP-Kamerlid Sadet­­ Karabulut, gekozen. “Ik vind dat Lilian nog te kort in de Tweede Kamer zit. Sadet heeft ervaring, inhoud en is een generalist. Het is voor mij nog geen uitgemaakte zaak dat Lilian straks ook lijsttrekker wordt, daar gaan de leden over.”

*

‘Ze krijgt er een flinke kluif aan om de schoenen van Emile te vullen’

Dimph van Ruth (49), SP-voorzitter in Heerenveen

Dimph van RuthBeeld x

Geschokt en verdrietig was taxichauffeur Dimph van Ruth, voorzitter van de SP in Heerenveen, toen zij gisterochtend het nieuws van een op handen zijnde persconferentie vernam. “Ik respecteer­­ natuurlijk het besluit van Emile om het stokje aan een opvolger te geven, maar ik vind het een enorm verlies voor de partij.”

Van Ruth is het beslist niet eens met de kritiek die Roemer voor de voeten geworpen kreeg. “Emile heeft de SP hele grote stappen laten maken. Hij bracht een soort van positivisme en openheid bij de afdelingen. Je kon hem altijd over van alles aanspreken­­. Hij was een bindende factor, voor hem zette je een extra­­ beentje vooruit. Leden kregen­­ onder zijn leiding meer ruimte dan bij Jan Marijnissen. Emile verdient daar alle credits voor.”

Dat Lilian Marijnissen de stap aandurft om Roemer op te volgen is volgens Ruth in hoge mate toe te juichen. “Zij is een talentvolle vrouw, maar ze gaat er een flinke kluif aan krijgen om de schoenen van Emile te vullen. Ik denk dat ik voor veel mensen in Heerenveen spreek als ik zeg dat we Emile Roemer in ons hart hebben gesloten.”

*

‘Voor mij had Roemer nog jaren door mogen gaan’

Sander Sauvé (33), SP-voorzitter in Leiden

Sander SauvéBeeld x

Sander Sauvé weet niet of hij blij of verdrietig moet zijn. “Beide dan maar. Ik vind het heel jammer dat Emile er mee stopt. Voor mij had hij nog jaren door mogen gaan. Ik vond de kritiek onterecht. Hij laat een leegte achter, dat weet ik zeker.”

Sauvé, voorzitter van de Leidse SP-afdeling, weet dat Roemer geen haantje de voorste was en zich soms de kaas van het brood liet eten. “Maar dat was tegelijkertijd zijn sterke kant. De man was een verschrikkelijk betrouwbaar politicus, dat vinden ook niet-SP’ers. Hij plaatste zich niet op een voetstuk. Ik zal hem missen.”

De uitslag van maart was in Leiden een hard gelag, zegt Sauvé. “Dat deed echt pijn. Maar ik vraag me af of dat aan Emile te wijten was. Je merkte in de wat grotere steden dat er sprake was van een ‘Jesse-effect’, Klaver was mateloos populair.”

Een geluk bij een ongeluk is volgens Sauvé dat in de Kamerfractie twee goede opvolgers klaar stonden. “Lilian is het zeker niet vanwege haar achternaam geworden. Dat is zo’n onzinverhaal. Ze heeft haar eigen sporen inmiddels verdiend. Ze is een scherp debater, heeft de zorg op de kaart gezet. Dat gaat goed komen.”

Lees hier het interview van vorig jaar terug: Lilian Marijnissen: Alleen boos doen is geen oplossing