Direct naar artikelinhoud

Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het is niet de vraag óf de SP gaat regeren, maar wanneer, zei Emile Roemer vandaag. Maar als het zo ver komt, dan zonder Emile Roemer. De SP-fractieleider stapte op, en wordt opgevolgd door Lilan Marijnissen. In deze nieuwsbrief leest u waarom die machtswissel nu plaatsvindt. Verder: dat filmpje van die uitgehongerde ijsbeer, is dat een symbool van klimaatverandering? Dat is nog maar de vraag. En er zijn te hoge waarden opgedoken van een astmamiddel in het bloed van Tour de France-winnaar Chris Froome. Zijn ploeg, de rijkste en 'schoonste' van het peloton, heeft altijd al een smetje gehad.

Wat Roemer niet lukt, moet de volgende generatie SP'ers waarmaken: regeren.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Wat Roemer niet lukt, moet de volgende generatie SP'ers waarmaken: regeren
De potentie van Emile Roemer is vijftien Kamerzetels. Dat is ook hem duidelijk na drie landelijke verkiezingen. Het was niet genoeg om zijn droom te verwezenlijken: regeren. Dat is de volgende stap, benadrukt hij woensdag bij de aankondiging van zijn afscheid. 'Het is niet de vraag of de SP gaat regeren, maar wanneer.' Lilian Marijnissen moet de meest linkse partij van Nederland een volgend kabinet in loodsen.

Tienduizenden bijziende Nederlanders dreigen komende decennia blind te worden, waarschuwt oogheelkundige
Tienduizenden Nederlanders die last hebben van bijziendheid dreigen de komende decennia blind te worden. Dat waarschuwt hoogleraar oogheelkunde Caroline Klaver, verbonden aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum, in NRC Handelsblad.

Populistische revolutie VS komt tot stilstand: Democraat wint in conservatief
De speciale senaatsverkiezing in de Amerikaanse staat Alabama is verrassend gewonnen door de Democraat Doug Jones. De verliezers zijn de Republikeinse kandidaat Roy Moore, president Donald Trump en zijn grote strateeg achter de schermen, Steve Bannon.

Topoverleg in Den Haag over Brunssum; vernietigen raadsbesluit door minister zou 'kanonschot' zijn
Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken heeft donderdagmiddag in Den Haag overleg met de commissaris van de koning in Limburg, Theo Bovens (CDA), over de ontstane situatie in Brunssum. Ook de opgestapte burgemeester Luc Winants (CDA) is daar bij. Dat heeft de woordvoerder van Ollongren bevestigd.

Kajsa OllongrenBeeld anp

Video van de dag

Hartverscheurend, die beelden van de uitgehongerde en gehavende ijsbeer die momenteel de wereld over gaan. En iconisch voor klimaatverandering, zeggen de makers erbij. Maar dat filmpje is niet helemaal wat het lijkt. Maarten Keulemans legt uit.

Vanavond op tv

Peter van der Vorst gaat in Van der Vorst ziet sterren (RTL4, 20.30 uur) op bezoek in het imposante huis van het Nederlandse topmodel Yfke Sturm in Londen. Actrice Immanuelle Grives leeft in The homeless experience drie weken tussen de zwervers in Utrecht, om 22.10 uur begint op NPO 3 deel twee van de serie. Zin in een film? Op Veronica is vanaf 20.30 uur de perfecte verstand-op-nul-film Con Air te zien. En ook met Nicolas Cage: The Family Man, op RTL 8 om 20.30 uur. Meer tips voor de televisieavond staan hier.

Morgen in de krant

Lilian Marijnissen, in alles een kind van de partij en een vanzelfsprekende leider van de SP
De nieuwe SP-factievoorzitter Lilian Marijnissen is in alles een kind van de partij. Nu moet de 'geboren leider' de SP naar nieuwe hoogten opstuwen. En haar vader doen vergeten. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier vindt u al een Volkskrant-abonnement vanaf €3,50 per week.

Weer een kopman met astmaproblemen, weer donkere wolken boven Sky
Het is warm en benauwd in zaal 14 van de Messe in Düsseldorf. De Tour van 2017 staat op het punt van beginnen en Sky-kopman Chris Froome zou niets liever willen dan vertellen dat hij klaar is om voor de vierde keer gehuldigd te worden op de Champs-Élysées. Maar de Brit krijgt daarvoor nauwelijks de kans. Er is een heel ander onderwerp dat de aanwezige journalisten willen behandelen: de geloofwaardigheid van zijn ploeg.

Chris Froome tijdens de Vuelta a Espana.Beeld epa

Zijn Star Wars-imago achtervolgde hem 40 jaar: nu keert Mark Hamill eindelijk terug als Luke Skywalker
Sinds die eerste Star Wars-film komt acteur Mark Hamill er niet meer vanaf: hij ís Luke Skywalker. Deze week, veertig jaar later, keert hij eindelijk echt terug in Star Wars: The Last Jedi. Hamill over de voors en tegens van zijn legendarische rol. (+)

'Verhalen schrijven en detective worden, dat was mijn kinderdroom'
Mensen van de Volkskrant vertellen over hun dilemma's, fascinaties en de drijfveer om meer te weten. De belangrijkste drijfveer van wetenschapsredacteur Maarten Keulemans? 'Het toffe van wetenschap vind ik het begrijpen hoe de wereld werkt. En daar wil ik Volkskrant-lezers deelgenoot van maken.'

Plusteken achter een artikel?
Beeld Sanne De Wilde

Wat waren de beste films van het jaar?
Precies veertig jaar geleden schreef de Volkskrant de eerste film-van-het-jaarverkiezing uit. Dat de lezers er kijk op hebben, kunt u hier controleren. Meedoen? Stem hier op wat u de beste film van 2017 vond. Onder de stemmers worden vijf Volkskrant-filmboxen verloot. De uitslag maken we bekend in de Volkskrant van 28 december.

Wie is toch die omstreden én geliefde wethouder Jo Palmen, die van geen wijken weet?
Het is ongekend in de bestuurlijke geschiedenis van Nederland: een wethouder die door de minister de wegens belangenverstrengeling wordt weggestuurd. Toch hangt dat lot boven het hoofd van Jo Palmen. Wie is deze even omstreden als geliefde bestuurder?

Jo PalmenBeeld anp