Direct naar artikelinhoud

Fysioloog: Wat Froome deed is bijna sportieve zelfmoord

Froome werkt mee aan een dopingcontrole tijdens de Tour de France van 2013.Beeld AP

Een te erge astma-aanval. Daar had Chris Froome last van in de afgelopen Ronde van Spanje. Dus nam hij extra astmamedicijnen. Dubbel zoveel als toegestaan, zo bleek vandaag. 

De Zuid-Afrikaanse inspanningsfysioloog Jeroen Swart kent Froome: hij deed op Froomes verzoek in 2015 een inspanningstest met de Brit om zijn fysieke waarden te bepalen.

Op Twitter schreef u dat u het onbegrijpelijk vond dat hij op deze manier is gepakt. Waarom?

“De winnaar van een grote ronde, of iemand die aan de leiding rijdt, wordt altijd gecontroleerd. Froome weet als astmapatiënt hoeveel salbutamol hij in zijn urine mag hebben én dat hij elke dag een plas moet inleveren. Als je dan een middel neemt waarbij je bijna zeker positief test, dan is dat bijna sportieve zelfmoord. Daarom is het moeilijk te verklaren.”

'Je moet er echt wat voor doen om deze hoeveelheid te bereiken. Daar zijn meer verklaringen voor mogelijk.'

Als renners een middel willen nemen dat verboden is, moeten ze een attest aanvragen. Daar wordt mee gesjoemeld, zegt u. Ook met salbutamol?

“Salbutamol is een middel dat zo alom aanwezig is in de topsport, dat er tot op zekere hoogte geen attest voor nodig is. Veel atleten hebben immers astma. Er is wel een drempel, die zo hoog ligt dat je niet meteen tegen de lamp loopt als je per ongeluk een pufje te veel neemt.

“Dit astmamedicijn is als je het neemt in kleine hoeveelheden niet een middel dat bewezen prestatieverhogend is. En neem je het in grote hoeveelheden, dan ga je over de drempel heen. Dus in principe zou het heel zwart-wit moeten zijn, met weinig plek voor valsspelerij.”

Is Froome dan stom geweest?

“Dat wil ik niet zeggen. Je moet er echt wat voor doen om deze hoeveelheid te bereiken. Daar zijn meer verklaringen voor mogelijk. Als je bijvoorbeeld onder grote vermoeidheid sport, of als je uitdroogt, ontstaan andere waarden. Daar zijn onderzoeken naar. Dan produceer je minder urine, en is de concentratie salbutamol groter.”

Wat is nu de volgende stap?

“Froome en Sky gaan nu proberen te verklaren hoe hij in die situatie aan die hoge waarde kwam. Dat kan door middel van een andere test, die een renner zelf kan laten uitvoeren bij een onafhankelijk instituut. Als hij op die manier laat zien dat hij op de juiste manier heeft geïnhaleerd, kan hij onder een schorsing uitkomen. In feite is dit een kleine overtreding, maar voor het publiek is hij misschien al schuldig bevonden.”

Lees ook: Tourwinnaar Froome riskeert schorsing na positieve dopingtest