Direct naar artikelinhoud
ECOLOGIE

Papierproducent pleitte voor plastic zakjes: "Ik heb mijn uiteenzetting misschien niet goed gebracht"

Boodschappen in plastic zakjes. Als het van Jan Goesaert afhangt, zal dit beeld nog niet meteen verdwijnen.Beeld Illias Teirlinck

"Wereldvreemd", "kortzichtig", "onwetend". Jan Goesaert, voorzitter van de Belgische verpakkingsfederatie, krijgt na zijn promopraatje voor de plastic zak in het Vlaams Parlement de wind van voren. "Ik ben bijzonder realistisch."

Leden van het Vlaams Parlement vielen dinsdag naar eigen zeggen van hun stoel tijdens een hoorzitting over de zwerfvuilproblematiek. Ze gingen ervan uit dat Jan Goesaert, een van de sprekers, hen zou inlichten over de alternatieven voor plastic zakjes. Wat ze hoorden was een pleidooi voor het verpakkingsmiddel. Goesaert zou benadrukt hebben dat de zakjes quasi onbeperkt beschikbaar zijn, omdat er door de alternatieve brandstoffen nog veel petroleum is. Hij zou ook gezegd hebben dat de politiek de bevolking niet blindelings moet volgen, omdat die haar mening vormt door de plastic oceanen die op televisie te zien zijn. "Die verschrikkelijke beelden van die oceanen komen niet van hier", stelde hij volgens Belga.

Staat u nog steeds achter deze uitspraken?
Jan Goesaert: "Er zit een grond van waarheid in, maar het is toch allemaal wat uit zijn context gehaald. Ik heb het over plastic oceanen gehad omdat ik wilde uitleggen dat de discipline van mensen ook een rol speelt bij het bestrijden van zwerfvuil. Ons land hoort bij de top als het gaat over recycleren. Wij zijn gehoorzame burgers. Dat wilde ik duidelijk maken. Het klopt toch dat de plastic zakjes die in de Indische Oceaan ronddrijven niet van ons zijn? Beweer ik daarmee dat er geen afval in onze Noordzee zit? Nee. Beweer ik dat we niets aan dat afval moeten doen? Nee."

'Een verbod op draagtasjes is volgens mij te simpel. Je kunt ze niet van de ene dag op de andere wegnemen en zeggen 'trek uw plan maar''
Jan Goesaert, voorzitter Fedpack

Voor veel mensen bent u als een soort van voorvechter van plastic overgekomen.
"Ik heb mijn uiteenzetting misschien niet zo goed gebracht. Fedpack, waarvan ik twee jaar voorzitter ben, vertegenwoordigt bedrijven die serviceverpakkingen maken. Daar hoort plastic bij, maar evengoed karton en papier. Ik hoor zelf tot die laatste groep: ik heb een bedrijf dat onder meer broodzakken maakt."

Waarom had u het tijdens uw praatje vooral over plastic zakjes?
"Omdat iedereen het altijd maar daarover heeft. Die focus is te groot. Kijk maar eens langs de straten: drinkbekers, blikjes en dozen van hamburgers zijn ook een groot zwerfvuilprobleem. Daar praat niemand over.

"Een verbod op draagtasjes is volgens mij te simpel. Je kunt ze niet van de ene dag op de andere wegnemen en zeggen 'trek uw plan maar'. De consument gaat altijd weer voor praktisch en goedkoop. Dat zie je op plekken waar er zo'n verbod is. In Marokko worden de tasjes weer vlot gebruikt en dat gebeurt ook in Wallonië en Brussel. Het toezicht is niet goed georganiseerd. Wat ik ook betreur is dat er helemaal niet gedacht wordt aan de bedrijven die je pijn doen met zo'n verbod."

De impact van plastic op het milieu is gigantisch, beseft u dat?
"Uiteraard. Ik ben geen blinde idioot. Ik juich alle initiatieven die dit afbouwen toe. Maar ik ben ook bijzonder realistisch. Ik zie dagelijks hoe moeilijk het is om plastic te vervangen.

"We zijn wel goed bezig. De doelstelling van Europa, om in 2019 een jaarlijks verbruik van 90 zakjes per persoon te bekomen, hebben we nu al gehaald."

'Alle plastic zakjes door papieren exemplaren vervangen gaat sowieso niet: daarvoor hebben we niet genoeg bomen'
Jan Goesaert, voorzitter Fedpack

Tijdens uw uiteenzetting had u het over polypropyleen als alternatief, maar dat is ook een petroleumderivaat. Zijn er geen minder vervuilende vervangers?
"Papier is de voor de hand liggende optie, maar is niet in alle omstandigheden goed. Als het regent, verliest het zijn sterkte. Alle plastic zakjes door papieren exemplaren vervangen gaat sowieso niet: daarvoor hebben we niet genoeg bomen. Katoen en linnen? Dat is niet voldoende en snel genoeg beschikbaar. Bioplastics? Daarover is er veel wetenschappelijke discussie."

De kern van uw boodschap is tijdens de hoorzitting niet overgekomen, zegt u. Wat was die?
"Dat we een gezamenlijke inspanning moeten doen: de verpakkingssector wil met Unizo een campagne bedenken waardoor klanten via ontradende prijzen zakjes links laten liggen. Met de regering willen we een sensibiliseringsactie op poten zetten."