Luister naar

NPV-lid zegt vaker nee als orgaandonor

Nieuws
Leden van de christelijke organisatie NPV kiezen bovengemiddeld vaak voor ‘nee’ als ze zich inschrijven in het donorregister.
Rhodé Bakker
woensdag 13 december 2017 om 19:50

Veenendaal

Vier op de tien NPV-leden die in het donorregister staan, zien orgaandonatie niet zitten. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de NPV. Dit is 12 procent meer dan bij andere geregistreerde donoren het geval is. NPV-Zorg voor het leven is een christelijke organisatie die zich inzet voor de bescherming van het leven.

Een groot aantal NPV-leden twijfelt nog over hun keuze. Ze willen eerst meer weten over de bijbelse visie op orgaandonatie. Ook bestaat onder NPV-leden veel angst om onterecht hersendood te worden verklaard. Mensen zijn bang dat ze sneller opgegeven worden als artsen weten dat ze orgaandonor zijn.

keuzehulp

Het onderzoek is uitgevoerd omdat er veel vragen kwamen bij de advieslijn van de NPV. ‘We wilden graag duidelijkheid over de kennis van orgaandonatie in onze achterban, over ervaringen en opvattingen, want daar was weinig zicht op’, zegt beleidsadviseur Lianne Ruitenbeek.

De NPV gaat de resultaten van het onderzoek gebruiken om passend advies te geven. De organisatie overweegt een keuzehulp orgaandonatie op te zetten. Dat het onderwerp leeft in de achterban blijkt ook uit het toegenomen aantal aanvragen voor lezingen over orgaandonatie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’