Direct naar artikelinhoud

Gemeente beloont goed gedrag van evenementen

Het gemeentebestuur gaat vanaf volgend jaar meerjarige vergunningen afgeven voor evenementen met een bewezen meerwaarde voor de stad.

Bij voorbaat zijn zestien locaties al gesloten voor evenementen met hoge geluidsbelastingBeeld anp

Het gaat om succesvolle evenementen die al drie jaar op dezelfde plek worden gehouden, en waarvan de organisatoren zich zichtbaar inspannen om de overlast en hinder tot een minimum te beperken.

Met de meerjarige vergunning wil het college het goede gedrag van deze evenementenorganisatoren belonen, schrijft burgemeester Jozias van Aartsen in een brief aan de raad over het nieuwe, aangescherpte evenementenbeleid.

Sociale structuur
De zekerheid van een vergunning voor meer jaren maakt dat de organisatoren extra zullen investeren in maatregelen om de hinder nog verder te beperken, is de verwachting van het college. In 2018 krijgt een eerste groep organisatoren de meerjarige vergunning.

Met het nieuwe beleid probeert het college de balans te vinden tussen de behoefte aan evenementen en de overlast die zij veroorzaken.

Volgens het college zijn evenementen onderdeel geworden van de sociale structuur in de stad, plekken waar mensen elkaar ontmoeten. 

Speciale gevallen
Uitgangspunt van het beleid is dat evenementen bij de stad horen, maar dat alles op alles moet worden gezet om de overlast te beperken. Dat gebeurt onder meer met een begrenzing van het geluid.

Ook moet de muziek in principe om 23.00 uur ophouden, in speciale gevallen kan tot middernacht worden doorgegaan.

Voor alle beschikbare locaties in de stad zijn profielen opgesteld die per plek aangeven wat wel kan en wat niet kan.

Groeimogelijkheden ziet het college met name nog in Tuinen van West, de pleinen van de Zuidas en het Centrumeiland op IJburg.

Lees ook: Sleutelrol voor geestige en dwingende Van der Laan in evenementenbeleid